NE MOŽEMO MNOGO TENKOVA DA POŠALJEMO I SAMI SE GRANIČIMO SA RUSIJOM: Finski predsednik o slanju naoružanja Ukrajini
Foto: Shutterstock

NE MOŽEMO MNOGO TENKOVA DA POŠALJEMO I SAMI SE GRANIČIMO SA RUSIJOM: Finski predsednik o slanju naoružanja Ukrajini

Planeta -

Finska je spremna da razmotri mogućnost učešća u isporukama tenkova „leopard" Ukrajini, ali moći će da isporuči mali broj tenkova, jer se sama Finska graniči sa Rusijom i nije član NATO-a, izjavio je finski predsednik Sauli Niniste.

- Ako bude stvoren zajednički evropski predlog za pružanje pomoći Ukrajini, biće potreban i doprinos sa finske strane. Ne možemo da predamo mnogo tenkova, pošto se Finska graniči sa Rusijom i nije član Alijanse - prenela je agencija „STT“ izjavu finskog predsednika.

Prethodno je evropsko izdanje „Politiko“ objavilo da Francuska i Poljska podstiču Nemačku da Ukrajini isporuči tenkove „leopard“. Finska ima oko 200 tenkova „leopard 2“. Za isporuku tenkova „leopard 2“ Ukrajini biće potrebna licenca za reeksport od Nemačke, jer se tenkovi proizvode u Nemačkoj. Pored Nemačke, Poljske i Finske, tenkove „leopard“ poseduju još Španija, Grčka i Danska, preciziraju finski mediji.

Finska i Švedska su u svetlu dešavanja u Ukrajini 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtev za ulazak u Alijansu. Zahtev Finske i Švedske za stupanje u NATO trenutno nisu ratifikovale samo dve članice od 30 – Mađarska i Turska.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track