"FANATIČNE BOLSONAROVE PRISTALICE SU VEOMA OPASNE": Oglasio se Lula nakon VANDALIZMA i brutalnih napada na zgrade vlasti u Brazilu
Foto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia, AP/Marcelo Chello

TENZIJA NE JENJAVA

"FANATIČNE BOLSONAROVE PRISTALICE SU VEOMA OPASNE": Oglasio se Lula nakon VANDALIZMA i brutalnih napada na zgrade vlasti u Brazilu

Planeta -

Brazilski levičarski predsednik Luiz Ignasio Lula da Silva rekao je danas da ima spremnu politiku koja bi u roku od 100 dana dovela do toga da zemlja ponovo „funkcioniše normalnom brzinom” i poručio finansijskim tržištima da ne brinu o vladi njegove Radničke partije, prenosi Rojters.

Da Silva je prokomentarisao i nedavno organizovani napad na zgradu vlade u Braziliji od strane pristalica bivšeg predsednika Žaira Bolsonara i istakao da je ono što se dogodilo bilo veliko upozorenje i da su "fanatične Bolsonarove pristalice veoma opasne“.

1 / 6 Foto: Printscreen

Nekoliko hiljada pristalica bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upalo je pre tri dana predsedničku palatu, Kongres i Vrhovni sud, u pokušaju da ospore rezultate nedavnih izbora iz oktobra, jer smatraju da je njihov lider Bolsonaro pokraden.

Portparol brazilskog predsednika objavio je video-snimak vandalizma koji su demonstranti priredili u njegovoj kancelariji u Predsedničkoj palati u Brazilu.

- Evo me u mojoj kancelariji na drugom spratu Predsedničke palate. Kao što vidite, sve je uništeno, rekao je Paulo Pimenta na klipu.

Na snimku se može videti prevrnut nameštaj, kao i nered u svim kancelarijama u hodniku.

On je dodao da je neverovatno šta je urađeno u Palati.

Stotine demonstranata koje odbijaju da prihvate izbornu pobedu Bolsonarovog rivala Injacija Lule Da Silve kampovale su u znak protesta u Braziliji, a policija je u nemirima uhapsila oko 1.200 ljudi.

Kako je izveštavao BBC, Žair Bolsonaro se oglasio demantijem na tvrdnje Da Silve da je imao ulogu u podstrekivanju masa da izvedu napad na vladine zgrade i osudio demonstracije, rekavši da ono što se juče desilo izlazi iz domena demokratskih protesta.

Kurir.rs/reuters.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja