VELIKA BRITANIJA ODLUČILA DA UKRAJINI PREDA TENKOVE ČELINDŽER 2: Riši Sunak dao zeleno svetlo! Raste pritisak na Berlin
Foto: Martin Hibberd / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA/Tolga Akmen

naoružavanje

VELIKA BRITANIJA ODLUČILA DA UKRAJINI PREDA TENKOVE ČELINDŽER 2: Riši Sunak dao zeleno svetlo! Raste pritisak na Berlin

Planeta -

Na društvenim mrežama prenela se vest da je britanski premijer Riši Sunak odlučio da Ukrajini pošalje britanske tenkove Čelindžer 2.

Kako je objavljeno prov će vojnim vlastima u Kijevu biti predata 4 tenka Čelindžer 2, a u kasnijoj tranši još 8, ukupno 12 komada, sa čime je Velika Britanija postala prva zemlja na svetu koja će vojim vlastima u Kijevu predati svoje tenkove.

Naime, u pitanju su borbeni tenkovi zapadne proizvodnje, dok su Ukrajnici ranije dobijali isključivo tenkove sovjetskog porekla koji su se nalazili u arsenalu članica NATO, najviše Poljske, Češke, Slovačke, Makedonije, dok je Slovenija predala svoje modifikovane tenkove M-55S.

Vlasti u Kijevu veruju da će ova odluka podstaći i Berlin da pošalje svoje tenkove Leopard 2 koje vež duže vreme želi Kijev.

Navnodno zvanično saopštenje kako piše Gardijan biće objavljeno u ponedeljak 16. januara, ali Kijev smatra da je Velika Britanija odlučila kako bi pojačala pritisak na Berlin da oni to isto urade.

Velika Britanija inače u svom naoružanju ima 227 tenkova Čelindžer 2. Brojka sama po sebi neće ništa doneti niti napraviti neku veliku razliku na bojnom polju, ali je predaja tenkova od značaja da i ostale zemlje zapada predaju Ukrajini tešku borbenu tehniku.

Kurir.rs/A.M./Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja