OBESILI GA TRI DANA POSLE PRESUDE: Ko je Iranac osuđen i pogubljen kao agent britanske MI-6? London: Ovo neće proći bez odgovora
Foto: EPA/ Khabaronline Handout

bes u britaniji

OBESILI GA TRI DANA POSLE PRESUDE: Ko je Iranac osuđen i pogubljen kao agent britanske MI-6? London: Ovo neće proći bez odgovora

Planeta -

Smrtna kazna izvršena nad iransko-britanskim državljaninom Alireze Akbarijem je "varvarski čin", koji "neće ostati bez odgovora", rekao je danas britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli posle objave Teherana da je Akbari pogubljen.

London će "pozvati iranskog otpravnika poslova da mu prenese naše ogorčenje", dodao je Kleverli.

Agencija iranske sudske uprave Mizan je preko svog portala objavila ranije danas da je pogubljen vešanjem dvojni državljanin Irana i Britanije koji je optužen za špijunažu za račun britanske obaveštajne službe.

Šezdesetjednogodišnji Alireza Akbari, bivši visoki zvaničnik iranskog ministarstva odbrane osudjen je za korupciju i narušavanje unutrašnje i spoljne bezbednosti zemlje zbog prenošenja obaveštajnih podataka Velikoj Britaniji, prema portalu Mizan Onlajn.

On je pogubljen tri dana posle objave da je osudjen na smrt, u kojoj je nevedeno da je "ključni špijun" britanske tajne obaveštajne službe (SIS), poznate takođe kao MI6, zbog "značaja njegovog položaja".

Britanski premijer Riši Sunak je preko Tvitera napisao da se radi o "nemilosrdnoj i kukavičkoj" presudi.

Kurir.rs/Beta

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo svojim državljanima. Prema zvaničnim iranskim medijima Alireza Akbari je imao visoke položaje u bezbednosnoj i odbrambenoj strukturi zemlje. Prema tim navodima, učestvovao je u ratu između Irana i Iraka (1980-1988), bio je zamenik ministra odbrane, šef jedince u ministarskom centru za istraživanje i savetnik komandanta pomorskih snaga, prenela je agencija Irna.

Bivši zamenik iranskog ministra odbrane uhapšen je 2019.

Negirao je sve optužbe iznete protiv njega.

Agencija Mizan navodi da je primio iznose od više od dva miliona dolara za svoje "usluge".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track