LONDON POČINJE DA SVE VIŠE NAORUŽAVA UKRAJINU: Osim tenkova Čelindžer 2 stiže i veliki paket samohodnih haubica AS-90!
Foto: Telegram/Zelenskiy / Official

uoči samita u ramštajnu

LONDON POČINJE DA SVE VIŠE NAORUŽAVA UKRAJINU: Osim tenkova Čelindžer 2 stiže i veliki paket samohodnih haubica AS-90!

Planeta -

Britanski premijer Riši Sunak najavio je da će kako se bliži godinu dana rata u Ukrajini u tu zemlju poslati veliki pakt naoružanja kako bi se pomogla ukrajinska ofanziva i kako bi se pronašao izlaz iz ćorsokaka.

"Slanje tenkova Čelindžer 2 u Ukrajinu je početak promene i brzine i podršci Ujedinjenog Kraljevstva. Skvadon (četa) od 14 tenkova ući će u Ukrajinu u narednim nedeljama, pošto je premijer rekao predsednik Volodimiru Zemelsnom da će Velika Britanija pružiti dodatnu pomoć Ukrajini u kopnenom ratu. Očekujse se oko 30 samohodnih haubica AS-90. Sekretar za odbranu će u ponedeljak u Donjem domu izneti dodatne detalje o ovoj podršci", saopšteno je iz Dauing strita.

Velika Britanija će početi da obučava ukrajinske oružane snage za upotrebu tenkova i haubica u narednim danima, kao deo širih napora Ujedinjenog Kraljevstva gde su hiljade ukrajinskih vojnika obučavane u UK tokom poslednjih šest meseci.

Premijer je zadužio sekretara za odbranu da okupi evropske saveznike kako bi osigurao da nalet globalne vojne podrške bude što strateški i koordinisan. Sekretar odbrane će ove nedelje otputovati u Estoniju i Nemačku kako bi sarađivao sa NATO saveznicima i drugim međunarodnim partnerima u tom cilju.

"Premijer je jasan da dug i statičan rat služi samo ciljevima Rusije. Zato će on i njegovi ministri razgovarati sa našim saveznicima širom sveta u narednim danima i nedeljama kako bi pojačali pritisak na Putina i obezbedili bolju budućnost za Ukrajinu", kaže se u saopštenju

Uoči jednogodišnje godišnjice invazije, premijer će nastojati da demonstrira moć Ujedinjenog Kraljevstva kao međunarodnog katalizatora sa uticajem na NATO, G7, Zajedničke ekspedicione snage i drugde.

On će sa partnerima raditi na tome da Ukrajinu postavi na najjače moguće mesto za ulazak u buduće mirovne pregovore sa pozicije vojne, ekonomske i diplomatske snage i obezbeđivanje snažnog i trajnog mira.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track