PREDSEDNIK ČEŠKE SE OBRUŠIO NA GENERALA PAVELA: On je komunistički agent treniran u Rusiji!
Foto: Profimedia/Tomas Tkacik / Zuma Press

drugi krug predsedničkih izbora u češkoj

PREDSEDNIK ČEŠKE SE OBRUŠIO NA GENERALA PAVELA: On je komunistički agent treniran u Rusiji!

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je danas povodom prvog kruga izbora za 4. predsednika Češke održanog u petak i subotu da ni bivši populistički premijer, milijarder Andrej Babiš ne predstavlja pakao, niti da general u penziji Petr Pavel donosi raj i da se tu ne radi o nekom dramatičnom izboru.

"Nije to dramatičan izbor. Mislim da su obojica čistilište, da ćemo sa njima doživeti i dobro i zlo. Nijedan predsednik republike pa ni ja nije idealan. Kako god da odlučimo izbor nije dramatičan", kazao je Zeman u redovnom intervjuu Razgovori iz Lana za češki tabloid Blesk.

Prvi krug predsedničkih izbora u kome je penzionisani general, bivši načelnik Generalštaba, a kasnije drugi čovek NATO, kao šef Vojnog komiteta zapadne vojne alijanse, Petr Pavel (61), tesno, sa 35,4 odsto glasova pobedio bivšeg populističkog premijera, tajkuna agro i hemijske industrije, petog najbogatijeg u Češkoj, Andreja Babiša (68) koji je osvojio 34,9 odsto glasova, predsednik Zeman nazvao je nerešnim ishodom.

Zeman koji je pred izbore nekoliko puta podržao Babiša kritikovao je danas generala Pavela da je kandidat vlade, iako ga ona nije predložila, već je nezavisni, građanski kandidat, a smeta mu i što je vojnik.

"U većini civilizovanih zemalja šef države nije vojnik i treba razmisliti zašto je to tako. Govorio sam da nismo u Latinskoj Americi i da šef države ne treba da bude vojnik. Kao vojnik mi je delovao simpatično, smiren je, ima lepe brkove i bradu što priznajem na neke žene deluje neodoljivo. Sasvim sigurno se razume u armiju, to je najpozitivnije, teško da bih mu priznao nešto drugo", rekao je Zeman.

Andreju Babišu, čiju manjinsku vladu je Zeman držao da ne padne ceo mandat od 2017. do 2021. godine jer je odbijao bilo koga drugog da imenuje za premijera i kada bi obezbedio većinu u parlamentu, češki predsednik poručio je da ne pravi grešku kao u prvom krugu i da ne izbegava više tv debate.

"Ja sam Andreju Babišu savetovao da kad govori ne žuri kao što to radi nego da priča polako, kao kad kaplje voda iz česme, da se osmehuje Petru Pavelu. Ironija je dozvoljena, sarkazam takodje, ali nije dobra histerija i kad vam popuste nervi", posavetovao je Zeman Babiša.

Takođe je ocenio da nema osnova da se Babiš boji da će štab generala Pavela pripremiti neke izmišljene kompromitujuće materijale, kako je Babiš govorio sinoć u prvim emotivnim reagovanjima na tesni poraz u prvom krugu izbora.

Češku očekuje prema ocenama analitičara izuzetno prljava kampanja do drugog kruga 27. i 28. januara, a Babišova konferencija za novinare posle prebrojavanja rezultata najavila je da će je voditi u stilu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Slovački mediji primetili su paradoks da bivši agent zloglasne komunističke tajne policije StB Babiš, koji se u rodnoj Slovačkoj već deset godina sudi pokušavajući da očisti svoje ime, optužuje generala koji je samo vojno školovanje započeo u komunističkoj narodnoj armiji a obaveštajni i diplomatski kurs završio već u demokratskoj Čehoslovačkoj 1991. godine da je komunistički agent koga je trenirala KGB.

"Znate ko je jedini šef države ko je obučeni agent KGB? Ruski predsednik Vladimir Putin. Kako to da celi antikomunistički Prag i Brno glasaju za Petra Pavela koji ima komunističku prošlost. Čestitam mu da je kao komunistički agent treniran u Rusiji, koji je pozdravljao invaziju ruske vojske, uspeo da dogura do vojnog komiteta NATO. Skidam kapu", kazao je Babiš na konferenciji za novinare posle prebrojavanja glasova iz prvog kruga.

General Pavel još pre kandidature objavio je na svom sajtu sve dokumente iz Instituta za studije totalitarnih režima iz svoje komunističke mladosti za koju se izvinjavao više puta, a kao faktički drugi čovek NATO, posle uzorne vojničke karijere u nezavisnoj Češkoj, ima i sve savezničke najviše bezbednosne provere.

Babišovu evidencijsku kartu agenta StB pod pseudonimom Bureš i materijale iz slovačkog Insituta za studije totalitarnih režima iz arhiva tajne komunističke policije u vreme kada je bio mladi spoljnotrgovinski predstavnik objavili su davno mediji i u Češkoj i u Slovačkoj, dok Babiš poriče da to išta znači.

Predsednik Miloš Zeman danas nije ponovio podršku Babišu već je samo pozvao Čehe da masovno izadju na izbore i podsetio je da sloboda bez prava slobodnog izbora nije sloboda već loše maskirana diktatura.

U drugom krugu predizborne ankete pobedu od 57 odsto glasova pripisuju penzionisanom generalu, kome su podršku posle prvog kruga dali ostali nezavisni kandidati bliski gradjanskom društvu i desnom centru.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track