RAZOTKRIVENA GLAVNA PUTINOVA DILEMA NAKON PIROVE POBEDE U SOLEDARU: Da li je ovo kraj Vagner grupe?
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

RAZOTKRIVENA GLAVNA PUTINOVA DILEMA NAKON PIROVE POBEDE U SOLEDARU: Da li je ovo kraj Vagner grupe?

Planeta -

Rusko zauzimanje Soledara, između ostalog, znači i sledeće: Vladimiru Putinu predstoji težak zadatak u kojem će morati uravnotežiti suprotstavljene interese svih onih snaga koje participiraju u invaziji na Ukrajinu. Tako, barem, tvrdi notorni zapovednik paravojnih jedinica iz Donbasa, osuđeni terorista Igor Girkin.

Ruska vojska saopštila je u petak da je zauzela grad Soledar, što bi joj teoretski trebalo omogućiti da napreduje prema gradu Bahmutu, nešto južnije, gde su se mesecima vodile i vode žestoke borbe.

Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin kasnije je, u posebnom obraćanju, potvrdio da Soledar nije zauzela ruska vojska nego da je zauzimanje grada rezultat napora njegovih plaćenika. Rusko ministarstvo obrane prvo nije priznalo ulogu privatne vojne tvrtke u osvajanju Soledara da bi se na kraju povinovali Prigožinovim pritiscima. Borba oko toga ko će preuzeti zasluge za navodno napredovanje i dalje traje, prenosi Jutarnji list.

Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin
foto: EPA/Sergei Ilnitskypool

Girkin je na svom kanalu društvenog medija Telegram istakao da postoji "akutni sukob" između neslužbenih invazijskih snaga (Vagner) i tradicionalnog ruskog vojnog zapovedništva. Istakao je i da je takva dinamika u ratnom vihoru "potpuno neprihvatljiva".

Takođe ističe da najveću opasnost za operacije grupe Vagner u Ukrajini predstavlja načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov, koji je po novom promaknut na mesto zapovednika čitave ukrajinske kampanje. Navodno Gerasimov i ministar obrane Sergej Šojgu žele raspustiti Vagner grupu, a plaćeničke trupe inkorporisati u regularnu rusku vojsku.

Tako bi se uklonili svi oni koje Šojgu i Gerasimov osobno smatraju političkim neprijateljima, ističe Girkin.

Rat u Ukrajini
foto: EPA

Prema istraživanjima Instituta za proučavanje rata (ISW), Girkinovi komentari ujedno i razotkrivaju veliku Putinovu dilemu. S jedne strane, ostaviti Wagner u ratu, s druge, ukloniti Prigožina i eliminirati njegov sve veći politički utjecaj. Potonji slučaj ojačao bi poziciju tradicionalnog ruskog vojnog zapovjedništva, a najviše Sergeja Šojgua, ruskog ministra obrane. No, Šojgu, to je sigurno, ne kotira dobro unutar Putinova unutarnjeg kruga, kaže Girkin.

Kako bi izgledao izlaz iz ove situacije? Prema Girkinu, Putin bi morao prestati s praksom distanciranja od vojnih neuspjeha u Ukrajini i "osobno prihvatiti ulogu vrhovnog zapovjednika."

"Predsjednik već 11 mjeseci tvrdoglava izbjegava osobnu odgovornost", piše Girkin, dodajući da će Putin uskoro morati birati između Prigožina, Šojgua - ili preuzimanja stvari u svoje ruke.

ISW pritom ističe da bi Putinovo odugovlačenje u pokušaju postizanja ravnoteže između ova dva faktora "moglo ozbiljno utjecati na njegovu moć."

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track