PRITISAK NA NEMAČKU DA PREDA SVOJE TENKOVE LEOPARD 2 RASTE: Posle Poljaka i Britanci ubeđuju Berlin! Omča sve uža
Foto: Hannu Mononen / Alamy / Alamy / Profimedia

rat se zahuktava

PRITISAK NA NEMAČKU DA PREDA SVOJE TENKOVE LEOPARD 2 RASTE: Posle Poljaka i Britanci ubeđuju Berlin! Omča sve uža

Planeta -

Britanski ministar odbrane Ben Volas pozvao je u ponedeljak Nemačku da isporuči svoje tenkove Leopard 2 ukrajinskim snagama. Ujedinjeno Kraljevstvo je najavilo isporuku svojih tenkova Čelindžer 2, ali Nemačka se do sada uzdržavala.

„U Nemačkoj se trenutno vodi debata o tome da li je tenk ofanzivno ili odbrambeno oružje. Pa, zavisi od toga za šta ga koristite. Ako ga koristite za odbranu svoje zemlje, ja bih Kladim se da je to odbrambeni sistem oružja“, rekao je Volas u obraćanju britanskim poslanicima.

Ben Volas
foto: EPA / Stephanie Lecocq

"Znam da su zabrinuti u nemačkom političkom telu, jer ne žele da budu sami. Nisu sami", rekao je ministar odbrane. Britanska vlada je prošle nedelje saopštila da će poslati 14 tenkova Čelendžer u Ukrajinu. Nemački tenkovi Leopard 2 smatraju se najboljim u Evropi, prenosi Al Džazira.

Poljska i Finska, koje koriste tenkove Leopard 2, već su izrazile podršku ideji da se oni pošalju u Ukrajinu, ali takvu odluku mora da odobri proizvođač Nemačka.

Letonija se takođe pridružila zemljama koje podržavaju naoružavanje teškim naoružanjem. „Ukrajina treba da ima svo neophodno oružje da se odupre ovoj ofanzivi. Zato tenkove treba dati Ukrajini kad god je to moguće“, rekao je letonski predsednik Egils Levits za Al Džaziru u ponedeljak.

Ramštajn, vojna baza Ramštajn
foto: EPA/RONALD WITTEK

Hoće li doneti odluku u petak?

Zapadni saveznici bi odluku o slanju tenkova mogli da donesu u petak, kada se ukrajinski saveznici sastanu u vojnoj bazi Ramštajn. Nemačka je trenutno bez ministra odbrane, pošto je ministarka Kristin Lambreht podnela ostavku u ponedeljak.

Nemačka, Francuska i SAD šalju oklopna vozila Nemačka je, zajedno sa Sjedinjenim Državama i Francuskom, donela odluku ranije ove godine da pošalje teže naoružanje u Ukrajinu – pored vazdušnih sistema Patriot i 40 oklopnih transportera Marder – ali su do sada oklevali da pošalju svoje tenkove.

Francuska je obećala AMKS 10-RC „lake tenkove“ i američka borbena vozila Bredli. Očekuje se da će sve zalihe biti poslate ukrajinskim snagama negde do kraja marta.

Tenk, Tenkovi
foto: Printscreen Twitter

Ukrajina poziva na nabavku tenkova

Ukrajinske vlasti su nedavno pozvale zapadne saveznike da im pošalju teško naoružanje. Predsednik Volodimir Zelenski ponovio je svoju želju nakon napada na stambeni blok u Dnjepru, koji je odneo više od 30 života.

Moskva je u prošlosti više puta najavljivala da je Ukrajina sukob između Rusije i Zapada. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak o zalihama da „ovi tenkovi dobro gore“ i ustvrdio da neće promeniti situaciju na bojnom polju.

Ukrajinske snage do sada sa tenkovima sovjetske proizvodnje Od početka ruske invazije, Ukrajina se prvenstveno oslanjala na različite verzije svojih tenkova T-72 sovjetske proizvodnje, ruske tenkove zarobljene na bojnom polju i obnovljene modele koje su obezbedile zemlje kao što su Poljska, Češka Republika i Slovenija.

Snabdevanje zapadnim tenkovima bi umnogome povećalo borbene sposobnosti ukrajinske vojske, ali bi proces obuke ukrajinskih vojnika da ih koriste trajao najmanje nekoliko nedelja, ocenjuje Al Džazira.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track