"PUCALI SU DOK SAM TRČAO KROZ ŠUMU" Ko je odbegli Vagnerovac Andrej Medvedev? Njegov bivši šef: "Budite oprezni, vrlo je OPASAN"
Foto: YouTube/ Newsrattler

"PUCALI SU DOK SAM TRČAO KROZ ŠUMU" Ko je odbegli Vagnerovac Andrej Medvedev? Njegov bivši šef: "Budite oprezni, vrlo je OPASAN"

Planeta -

Andrej Medvedev je bivši zapovednik ruske Vagner grupe, privatne paravojne organizacije optužene za kršenje ljudskih prava od kojih se poslednje odvija u trenutnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Norveška uprava za useljeništvo (UDI) potvrdila je u ponedeljak da je Medvedev (26) pobegao u Norvešku i da traži azil, javlja Newsweek. Iz direkcije nisu izneli više detalja, prenosi Net.hr.

U intervjuu koji je objavila grupa za ljudska prava Gulagu.net, bivši plaćenik rekao je da je prešao rusku arktičku granicu s Norveškom, gdje je morao da se penje kroz ograde od bodljikave žice i pobegne graničnoj patroli sa psima. Rekao je i da je čuo stražare kako pucaju dok je trčao kroz šumu i preko tankog leda u Norveškoj.

Optužen za ilegalan ulazak u Norvešku

Medvedev je prva osoba koja je služila u Vagnerovoj grupi, a da je prebegla na Zapad. Rekao je da je prešao granicu s Norveškom u blizini doline Pasvikdalen malo pre 2 sata ujutro prošlog petka, gde su ga uhapsili graničari.

Norveški advokat begunca rekao je da se on sada nalazi u "području Osla", ali nije izneo detalje. "Ono što je važno za njega (Medvedeva) je da imigracione vlasti razjasne njegov status što je pre moguće", rekao je advokat Brynjulf Risnes za BBC dodajući da se njegov klijent suočava s optužbama za ilegalan ulazak u Norvešku.

Iz zatvora u Vagner

Osnovana 2014. od strane ruskog bizinsmena Jevgenija Prigožina, Vagner grupa je grupa privatnih plaćenika, za koje se veruje da čine oko 10 odsto ruskih snaga u Ukrajini. Vagner je takođe učestvovao u sukobima u Siriji, Libiji, Maliju i Srednjeafričkoj Republici.

Medvedev se grupi pridružio 6. jula prošle godine na četvoromesečni ugovor. U intervjuu za Gulagu.net rekao je da se boji za svoj život nakon što je odbio da nastavi borbu za Vagner. Grupa za ljudska prava rekla je da je to pomoglo Medvedevu da napusti Rusiju.

Medvedev, siroče koje se pridružilo ruskoj vojsci i odslužio vreme u zatvoru pre nego što se pridružio Vagnerovoj grupi, rekao je da je pobegao nakon što je svedočio pogubljenju dezertera iz grupe. Medvedev je rekao da je, nakon što je završio ugovor, isti nekoliko puta produžavan bez njegovog pristanka.

'On je vrlo opasan'

Odbio je da služi još jedan mandat jer se, kako je rekao, bojao da će biti pogubljen na sličan način kao Jevgenij Nužin, još jedan odbegli član Vagnera koji je u novembru ubijen pred kamerama maljem.

Prigožin je dao izjavu kao odgovor na beg Medvedeva u Norvešku, optuživši begunca za zlostavljanje zatvorenika. "Budite oprezni, on je vrlo opasan", rekao je Prigožin u izjavi koju je objavila njegova portparolka. Nije izneo detalje svojih optužbi.

(Kurir.rs/Danas.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track