PREVIRANJE U BRAZILU! LULA OTPUSTIO JOŠ 13 OFICIRA IZ BEZBEDNOSNIH SLUŽBI: Odluka usledila posle smene 40 vojnih oficira
Foto: AP Eraldo Peres

PREVIRANJE U BRAZILU! LULA OTPUSTIO JOŠ 13 OFICIRA IZ BEZBEDNOSNIH SLUŽBI: Odluka usledila posle smene 40 vojnih oficira

Planeta -

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva otpustio je danas još 13 vojnih oficira koji su raspoređeni u kancelariju savetnika za nacionalnu bezbednost, a koja je odgovorna za bezbednost predsednika.

Odluka je usledila posle jučerašnje smene 40 vojnih oficira iz predsedničke rezidencije Alvorada, pošto je Lula izrazio nepoverenje u vojsku jer nije reagovala blagovremeno kada su pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upale u vladine zgrade 8. januara, prenosi Rojters.

Lula je upitao kako može da veruje vojnom osoblju nakon onoga što se dogodilo.

Luis Inasio Lula da Silva, Brazil
foto: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Brazilski predsednik je ranije rekao da sumnja da su ljudi u oružanim snagama bili na neki način povezani s pobunom tokom koje je nekoliko hiljada Bolsonarovih pristalica upalo i opljačkalo zgradu Kongresa, predsedničke kancelarije Planalta i Vrhovni sud.

Demonstranti su tada protestovali zbog navodne izborne krađe, kojom je, kako tvrde, Bolsonaro izgubio na oktobarskim izborima i pozivali su na vojni udar kako bi zbacili Lulu.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track