ČETVORICA MLADIĆA POGUBLJENA U IRANU! IMAJU 15 MINUTA DA SE ODBRANE OD SMRTNE KAZNE: Potresna sudbina demonstranata
Foto: EPA/Hadi Zand

ČETVORICA MLADIĆA POGUBLJENA U IRANU! IMAJU 15 MINUTA DA SE ODBRANE OD SMRTNE KAZNE: Potresna sudbina demonstranata

Planeta -

Četvorica mladića pogubljena su u Iranu zbog učešća u protestima, a još 18 njih osuđeno je na smrt. Grupe za zaštitu ljudskih prava najoštrije osuđuju način vođenja sudskih procesa u toj zemlji navodeći da su ona nepravedno vođena.

Mohamad Mehdi Karami (22) šampion u karateu, obešen je 7. janaura, samo 65 dana nakon hapšenja. Izvori su rekli za BBC na persijskom jeziku da je optuženi imaju manje od 15 minuta za svoju odbranu na sudu.

Karami je uhapšen zbog umešanosti u ubistvo člana paravojne Basij jedinice tokom protesta 3. novembra. Kasnije je optužen i za korupciju i sudilo mu se pred Revolucionarnim sudom u Karadžu 30. novembra zajedno sa još 15 osoba uključujući troje maloletnika.

Iran, Teheran, Iranska revolucionarna garda
foto: Profimedia / Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Optuženi u Iranu imaju pravo na pravno zastupanje, ali u osetljivim slučajevima kao što je ovaj, ili u slučajevima špijunaže, nije im dozvoljeno da biraju svoje advokate. Umesto toga, sud imenuje jednog sa liste koju je odobrilo pravosuđe.

Novinarima i članovima porodice optuženog takođe je zabranjen dolazak u sud, pa su jedina mogućnost da se vidi šta se dešava iza zatvorenih vrata montirani snimci koje je objavilo pravosuđe.

Na jednom takvom snimku Karami je vidno rasejan dok „priznaje“ da je udario policajca kamenom u glavu. Njegov advokat nije osporio optužnicu već je od sudije zatražio oproštaj. Karami tada keže da je „prevaren“ i seda.

On je 5. decembra osuđen na smrt, kao i još četvorica njegovih saučesnika. Uobičajeno je da se članovi porodica okrivljenih nađu pod pritiskom da ne izlaze u javnost.

Mohamad Mehdi Karami
Mohamad Mehdi Karami foto: EPA

Ali Mohamadov otac Mašalah Karami rekao je za list Etemed da ga je sin zvao plačući onog dana kada je osuđen na smrt. „Tata, dali su nam presudu. Moja je smrtna kazna. Nemoj ništa da kažeš mami“, priseća se njegov otac.

Na društvenim mrežama jedna grupa aktivista objavila je da je Karami navodno trpeo torturu u zatvoru.

Prema iranskom pravnom sistemu kad niži sud donese smrtnu presudu, šalje je Višem sudu na potvrdu. Ali čak i tada, postoji mogućnost žalbe na smrtnu kaznu.

Karamijev otac kaže da su želeli da angažuju jednog advokata i borca za ljudska prava, ali da je sud ignorisao taj zahtev.

Iranska grupa za ljudska prava navodi da je najmanje 109 demonstranata suočava sa rizikom od pogubljenja jer su ili osuđene na smrt ili su optuženi za krupne zločine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track