PREDSEDNIK KAZAHSTANA RASPUSTIO SKUPŠTINU: Vanredni parlamentarni izbori zakazani za 19. mart
Foto: Screenshot YT/United Nations

u skladu sa ustavnom reformom

PREDSEDNIK KAZAHSTANA RASPUSTIO SKUPŠTINU: Vanredni parlamentarni izbori zakazani za 19. mart

Planeta -

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev danas je raspustio donji dom Parlamenta i zakazao prevremene izbore za 19. mart, odnosno četiri meseca posle reizbora na prevremenim predsedničkim izborima.

Tokajev je takodje raspustio lokalne skupštine, čiji se odbornici biraju na izborima.

Te odluke su u skladu sa ustavnom reformom iz juna 2022. kojom se pokušava ukinuti "monopol na vlast" nasledjen od prethodnika Nursultana Nazarbajeva, koji je vladao tri decenije, a podneo ostavku 2019. godine.

U poruci sunarodnicima objavljenoj na portalu predsedništva, Tokajev je izrazio nadu da će prevremeni izbori dati novi podstrek modernizaciji početoj prošle godine u toj bivšoj sovjetskoj republici bogatoj prirodnim resursima.

Kazahstan koji se nalazi na raskršću važnih komercijalnih ruta zapao je u haos u januaru 2022. godine.

Demonstracije protiv skupog života pretvorile su se u nerede pre nego što su brutalno ugušene, kada je prema zvaničnim podacima stradalo 238 ljudi.

Krajem novembra Tokajev je bez iznenadjenja ponovo izabran na prevremenim predsedničkim izborima, kada je dobio više od 80 odsto glasova, a izbori su kritikovani zbog nedostatka konkurencije.

U izbornoj kampanji on je predstavljao svoj projekat stvaranja "Novog Kazahstana" pravednijeg i sa manje nejednakosti. Ali ekonomske teškoće i autoritarno ponašanje i dalje traju.

Tokajev je zatim posle ponovnog izbora obećao početak "nove ere" gde će sve "glavne institucije vlasti biti reformisane".

On je takodje ponovio privrženost ekonomskim reformama i kraj "monopola na vlast" koju je Kazahstan imao za vreme Nazarbajeva.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track