RUSI IMAJU RAKETE 10 PUTA BRŽE OD ZVUKA! Šljivančanin: Svoje najjače oružje još uvek nisu upotrebili RUSIJA OSLONJENA SAMO NA SEBE
Foto: Kurir televizija

planeta

RUSI IMAJU RAKETE 10 PUTA BRŽE OD ZVUKA! Šljivančanin: Svoje najjače oružje još uvek nisu upotrebili RUSIJA OSLONJENA SAMO NA SEBE

Planeta -

Rat u Ukrajini traje već 330 dana. Osamnaest osoba, uključujući ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova i druge zvaničnike ministarstva, poginulo je kada se helikopter srušio u blizini Kijeva u gradu Brovari.

Sergej Lavrov poručuje da još nema ozbiljnih predloga za pregovore, i da su neprihvatljive ideje Zelenskog. U Rumuniju su u međuvremenu stigli avioni NATO-a "avaks", a Holandija šalje u Ukrajinu raketni odbrambeni sistem "patriot".

Šta ovo znači za dalji tok ratovanja govorio je u emisiji Puls Srbije na Kurir TV Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji.

- Ja sam do sada više puta govorio da verujem da Rusija kao jedna velika sila nije ušla u taj sukob tako što je išla grlom u jagode. Lako je početi sukob, treba ga završiti. Treba dobro proceniti čim se raspolaže. Rusija je ostala sama i može samo na sebe da se osloni.

Puls
foto: Kurir televizija

Ne vidim drugog izlaza osim da ukrajinsko rukovodstvo se smeni i da ukrajinski narod shvarti mogućnost da su susedi jedne velesile i da sa njom moraju uspostaviti odnos. Za Rusiju nema dileme, oni moraju da ostanu velika sila. Moraju ostvariti ciljeve koje su sebi zadali - smatra Šljivančanin i dodaje:

- Postoje razne teorije. Svi imaju neke prognoze. Ja isto govorim po ovome što se vidi. I dalje Rusija selektivno gađa ciljeve kako ne bi ugrozila civilno stanovništvo, ali uništava industrijska i elektro postrojenja. Vidi se da je najutvrđeniji položaj i to još od drugoj svetskog rata oblast Donbasa i tu se vode žestoke borbe.

On je komentarisao oružje kojim trenutno raspolažu ruske i ukrajinske snage.

- Himers sistem je dosta moćan. Jedan lanser kad ispali projektil on pokriva jedan kvadratni kilometar. Oni ispale odjednom 12 raketa, a svaka raketa u svom kućištu ima 644 granate i onie se svuda raspršavaju.

04:29

RUSI IMAJU RAKETE 10 PUTA BRŽE OD ZVUKA! Šljivančanin: Svoje najjače oružje još uvek nisu upotrebili RUSIJA OSLONJENA SAMO NA SEBE

Nasuprot toga Rusi imaju jedan sistem Tornado S koji nisu upotrebljavali. Takav sistem kad pokupi to je jako moćno. Samo Amerikanci kažu da je najbolji PVO sistem ruski S 500. Pošto se taj sistem tek uvodi od Rusa, ja sam čuo da je njegova brzina 10 buta veća od zvuka! I sad zamislite taj radat koji treba tu raketu da otrkije?

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja