KO JE UKRAJINSKI 007? Odmotava se klupko NAJMISTERIOZNIJE špijunske priče rata: Čovek je spasao Kijev, a Ukrajinci ga LIKVIDIRALI
Foto: Twitter/newdoor333, Shutterstock

dao kijevu dragocene sate

KO JE UKRAJINSKI 007? Odmotava se klupko NAJMISTERIOZNIJE špijunske priče rata: Čovek je spasao Kijev, a Ukrajinci ga LIKVIDIRALI

Planeta -

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije, na pločniku u središtu Kijeva pronađen je muški leš s rupom od metka na zadnjoj strani lobanje.

Bio je to 45-godišnji bankar Denis Kirejev, koji je ubijen kao izdajica, a likvidiran je od strane pripadnika Službe sigurnosti Ukrajine, poznate kao SBU, odakle su obavestili kako je Kirejev ubijen jer je špijunirao za Moskvu. A onda, nekoliko dana kasnije - potpuni obrt. Denis Kirejev je pokopan kao heroj na poznatom kijevskom groblju Bajkovo i sahranjen pored prvog ukrajinskog ministra spoljnih poslova.

Sada se počinje otkrivati jedna od najmisterioznijih špijunskih priča iz rusko-ukrajinskog rata, a glavni lik je spomenuti Kirejev.

Prema šefu Glavne obaveštajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, generalu majoru Kirilu Budanovu, ne da nije bio izdajnik, nego je Kirejev prenosio informacije iz svojih ruskih kontakata koje su pomogle ukrajinskim snagama da u februaru 2022. uspešno odbrane glavni grad Kijev.

"Da nije bilo Kirejeva, Kijev bi najverovatnije bio zauzet", ispričao je general Budanov.

Osim toga, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je papire za dodelu Kirejevu posthumne medalje za "izuzetnu dužnost u odbrani državnog suvereniteta i državne sigurnosti".

Pre rata, Rusija se uspešno infiltrirala u ukrajinske političke i obaveštajne krugove, i uspostavila mrežu svojih agenata. U takvim okolnostima, Denis Kirejev je uspostavio veze s evropskim obaveštajnim službama, ali i s ruskim vojnim i vladinim zvaničnicima, a takođe je pristao da predstavlja Kijev u ranim pregovorima o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine.

O tome što je radio, Wall Street Journal je objavio članak na temelju finansijskih i obaveštajnih dokumenata kao i intervjua s američkim i ukrajinskim vladinim zvaničnicima, sadašnjim i bivšim članovima ukrajinskih sigurnosnih agencija, kao i porodicama, prijateljima, telohraniteljima i poslovnim saradnicima Denisa Kirejeva.

"Poseban krug poznanstava"

On se rodio u Kijevu i bio je uspešan bankar, uključujući Crédit Lyonnais, Citibank i ING. Bio je druželjubiv, a govorio je ukrajinski, ruski, francuski i engleski. Potom je 2006. otišao da radi za braću Andrija i Serhija Klujeva iz Donjecka, koji su svoje bogatstvo stekli trgujući metalima i nekretninama, a bili su bliski Viktoru Janukoviču, političaru s ruskim vezama koji će kasnije postati predsednik Ukrajine.

Za vreme predsedničkog mandata Viktora Janukoviča, Andrij Klujev je bio sekretar Ukrajinskog saveta za nacionalnu sigurnost i odbranu, kao i prvi zamenik premijera. Kirejev je imao koristi od Klujevih veza, zauzimajući visoke položaje u državnim bankama, a počeo je da se druži i sa šefovima obaveštajne službe SBU. Tokom godina Kirejev je uspostavio veze i s Rusima. Na Dan ruske mornarice družio se na Krimu s generalima iz ruskih sigurnosnih službi i mnoge od njih znao je po imenu. Kada je 2014. počeo sukob Ukrajine i Rusije, braća Klujev su se preselila u Rusiju, a Kirejev je upravljao njihovom imovinom u Ukrajini.

Kada je Zelenski izabran za predsednika 2019., Denis Kirejev je bio u užem izboru za čelo velike banke pod državnom kontrolom, ali je odustao jer su se pojavili novinski članci i TV izveštaji u kojima se tvrdilo da je proruski orientisan.

Volodimir Zelenski
foto: EPA / UKRANIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ali, njegove veze s Rusijom, privukle su pažnju generala Budanova, koji je imenovan šefom ukrajinske vojne obaveštajne agencije, poznate kao GUR. Budanov je bivši komandos, koji se od ranjavanja oporavljao u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed u Marylandu. On je američki čovek u Ukrajini, potvrdio je izvor iz Washingtona za WSJ.

Kada je Rusija počela da gomila trupe na granici s Ukrajinom, general Budanov je pozvao Kirejeva u stožer ukrajinske vojne obaveštajne službe, i zatražio od njega da iskoristi svoje finansijske i sigurnosne kontakte kako bi pokušao da se infiltrira u rusku vojnu obaveštajnu službu.

"Imao je potreban krug poznanstava. Preko njega su se odvijale finansijske transakcije. Zato je imao komunikaciju sa svima, uključujući vrlo uticajne ljude", ispričao je Budanov. Kirejev je pristao i često je preko Harkova putovao u Rusiju. Vratio bi se nekoliko dana kasnije, obično pušeći cigaru tokom duge vožnje kako bi informisao Budanova.

"Dobio je informacije o svemu. Svet specijalnih službi i svet finansija uvek su povezani, kao i svet kriminala, barem u našim zemljama", rekao je šef GUR-a.

Dragoceni sati

U jesen 2021., kada su američke vojne i špijunske agencije počele da upozoravaju na rusku pretnju, i Kirejev je iz svojih izvora saznao da se Moskva sprema da napadne, rekao je general Budanov, i taj bankar je bio prvi koji je oglasio uzbunu u Ukrajini. Kirejev je 18. februara prošle godine planirao da ode na skijanje u francuskim Alpima sa suprugom i sinom.

Kasno je stigao kući i rekao da ne ide, pa su ona i sin odleteli u Francusku bez njega.

Pet dana kasnije, 23. februara poslepodne, Kirejev je generalu Budanovu doneo sveže obaveštajne podatke iz kojih se videlo da je ruski predsednik Vladimir Putin upravo izdao naređenje za invaziju, sledećeg jutra.

"Kirejev je takođe znao glavnu tačku napada", rekao je general Budanov. U 8 ujutro 24. februara, niski letovi ruskih jurišnih helikoptera spustili su trupe na aerodrom Antonov, nekoliko kilometara severno od Kijeva. Kremlj je planirao narediti aerodromu za dopremanje trupa i opreme za napad na glavni grad. Ali, Kirejevova dojava dala je Ukrajini dragocenih nekoliko sati da prebaci trupe kako bi se suprotstavila ruskom napadu.

Budući da su ruski planovi za brzi udar osujećeni, dve su strane dogovorile da pregovaraju o prekidu vatre na sastanku u Belorusiji. Kirejev se pridružio ukrajinskom ministru odbrane i drugim zvaničnicima u pregovaračkom timu.

Fotografije kako sedi za pregovaračkim stolom 28. februara iznenadile su mnoge koji su ga poznavali, uključujući i njegovu suprugu, koja je ostala u inostranstvu. Nije joj rekao šta planira.

"Nakon njegovog pojavljivanja tamo, njegova povezanost sa specijalnim službama postala je očigledna svima", rekao je general Budanov. "Nažalost, situacija je tada bila kritična i morali smo da rizikujemo."

Kirejev se vratio iz Belorusije i sastao s generalom Budanovim. Čini se da je bio svestan opasnosti i napustio je sastanak u ćutljivom raspoloženju, tvrdi izvor iz SBU-a. Nekoliko dana kasnije, jedan prijatelj ga je posetio u njegovom domu na severnoj periferiji Kijeva. Držeći lovačku pušku velikog kalibra, Kirejev je rekao da je njome pucao na ruske operativce koji su se nekoliko noći ranije približili njegovom imanju, ispričao je taj prijatelj.

650 slučajeva izdaje

Kada su Rusija i Ukrajina pristale na drugu rundu pregovora, zakazanu za 3. mart, general Budanov ponovo je pridobio Kirejeva da prisustvuje. Noć pre pregovora u Belorusiji, Kirejev je primio telefonski poziv iz kancelarije Oleksandra Poklada, šefa kontraobaveštajne službe u SBU-u.

Navodno je Poklad, koji je bio zadužen za hvatanje obaveštajnih i sigurnosnih oficira osumnjičenih da rade za Rusiju, želeo da se sastane s Kirejevim. Oleksandr Poklad odbio je da komentariše članak WSJ-a, kao i portparol SBU-a, pozivajući se na zakon o državnim tajnama. Zna se da se Kirejev odvezao na kijevsku železničku stanicu, a telohraniteljima je rekao da bi mogao da bude uhapšen na putu.

"Nemojte intervenisati", kazao im je, prema rečima člana njegovog sigurnosnog tima.

Grupa se odvezla do središta Kijeva i zaustavila u blizini katedrale Svete Sofije. Nekoliko kombija s agentima SBU-a se zaustavilo u blizini i naredilo vojnim agentima i Kirejevim telohraniteljima da predaju svoje oružje. Kirejeva su uveli u jedan kombi. Njegovo osiguranje ležalo je potrbuške na ulici dok se kombi udaljavao.

Oko 90 minuta kasnije, vojno-obaveštajni agenti pozvani su na mesto gde su pronašli njegovo telo. Ukrajinska Državna istražna kancelarija, koja se bavi takvim ubistvima, odbila je da komentariše. U julu je predsednik Zelenski smenio šefa SBU-a te smenio ili procesuirao desetine generala agencije zbog njihove navodne uloge u omogućavanju ruske invazije.

Ukrajina je pokrenula više od 650 slučajeva izdaje u koje su umešani državni zvaničnici.

Denis Kirejev je pokopan uz vojne počasti na kijevskom groblju Baikove, usred grobova ukrajinskih heroja.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track