PUTIN POTPUNO MENJA TOK RATA? Moskva priprema ŽESTOK UDAR IZ TRI PRAVCA, savetnik Zelenskog: "Rusi planiraju da nas opkole"
Foto: Shutterstock

PUTIN POTPUNO MENJA TOK RATA? Moskva priprema ŽESTOK UDAR IZ TRI PRAVCA, savetnik Zelenskog: "Rusi planiraju da nas opkole"

Planeta -

Ukrajina se priprema za veliku rusku ofanzivu u roku od nekoliko nedelja dok ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da preokrene tok rata razornim napadom iz tri pravca.

Savetnik Volodimira Zelenskog otkrio je da Kijev očekuje napad sa severa u Belorusiji, iz ruskih uporišta Donjecka i Luganska na istoku i na jugu sa poluostrva Krim, prenosi DailyMail.

U slučaju uspeha, moskovske trupe bi opkolile odbrambene snage i oterale Ukrajinu posle niza napredovanja poslednjih meseci.

- Rusi nas okružuju u rasponu od 240 stepeni, napadaju sa Crnog mora, iz Belorusije i Luganske i Donjecke oblasti - rekao je Rustem Umerov, član pregovaračkog tima Zelenskog, za Daili Beast.

Borbe su već intenzivirane u Zaporožju, koje je mesecima stagniralo.

Zvaničnici očekuju "napad kleštima" iz Harkova kada Putin izda naređenje za istovremenu ofanzivu.

- U pravcu Zaporožja, intenzitet vojnih aktivnosti je naglo povećan, rekao je zvaničnik Vladimir Rogov na platformi društvenih medija Telegram.

I Rogov i ruska vojska rekli su da su moskovske snage zauzele selo Lobkove, oko 30 kilometara južno od regionalne prestonice pod kontrolom Ukrajine, koja se takođe zove Zaporožje.

- Lobkove je naše, rekao je Rogov.

On je dodao da su ruske snage gađale ukrajinske položaje iz tenkova, minobacača i artiljerije u desetak sela u regionu.

Ukrajinska vojska saopštila je u petak da je napadnuto "više od 20 naselja".

Rusija je ostvarila svoj prvi veći teritorijalni dobitak u mesecima prošle nedelje kada je zauzela grad Soledar koji se bavi rudarenjem soli, što se Kremlj hvalio kao ključno zauzimanje, ali Ukrajinci pak demantovali.

Preuzimanje kontrole nad gradom omogućava Putinovim snagama da preseku linije snabdevanja ukrajinskih snaga u Bahmutu, saopštila je Moskva, a takođe nova osvajanja doprinela bi tome da Rusija ponovo "zauzme kormilo".

Kurir.rs/DailyMail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track