AMERIKA PORUČILA KIJEVU: Sačekajte sa pokretanjem velike ofanzive protiv ruskih snaga! NEMCI JOŠ OKLEVAJU S TENKOVIMA!
Foto: Hannu Mononen / Alamy / Alamy / Profimedia, Avalon.red / Avalon / Profimedia, Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia, pf / Alamy / Alamy / Profimedia, PFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

AMERIKA PORUČILA KIJEVU: Sačekajte sa pokretanjem velike ofanzive protiv ruskih snaga! NEMCI JOŠ OKLEVAJU S TENKOVIMA!

Planeta -

Visoki američki zvaničnici pozvali su Ukrajinu da sačeka sa pokretanjem velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne obavi najnovije snabdevanje američkog oružja i dok se ne obezbedi obuka, rekao je za Rojters visoki zvaničnik administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je želeo da ostane anoniman.

On je naveo se SAD čvrsto drži svoje odluke da u ovom trenutku Ukrajini ne šalju tenkove Abrams, usred kontroverze sa Nemačkom oko tenkova.

U međuvremenu, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je na marginama sastanka u Ramštajnu da još nije doneta odluka o tome da li glavni borbeni tenkovi Leopard mogu biti isporučeni Ukrajini.

Međutim, rekao je da je jutros zadužio svoje ministarstvo da ispita zalihe raspoloživih tenkova. Ovo je najbliže što je nemačka vlada došla da sugeriše da možda razmišlja o upotrebi tenkova u sukobu.

Reagovala Moskva

"Zapadne zemlje koje nameravaju da isporuče tenkove Ukrajini neće promeniti tok rata i Zapad će žaliti zbog svoje „obmane” da Ukrajina može da pobedi na bojnom polju. Samo će stvoriti dodatne probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

I Holandija nudi naoružanje

Holandija bi mogla da pošalje borbene avione F-16 u Ukrajinu ako Kijev to zatraži, javljaju holandski mediji.

Tokom parlamentarne debate u četvrtak, ministar inostranih poslova Vopke Hoekstra rekao je da će kabinet razmotriti takav zahtev "otvorenog uma".

Holandija, članica NATO-a, takođe je spremna da pomogne u plaćanju tenkova Leopard 2 koje druge zemlje šalju Ukrajini, rekla je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

Snabdevanje avionima F-16 predstavljalo bi veliki korak u pomoći Ukrajini i verovatno bi zahtevalo obuku ukrajinskih pilota, koji su navikli da upravljaju sovjetskim lovcima MiG-29.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja