KONTAKT GRUPA O UKRAJINI POSTIGLA DOGOVOR: Nastavlja se tempo isporuke vojne pomoći, bez reči o tenkovima
Foto: screenshot Ria Novosti

Ramštajn

KONTAKT GRUPA O UKRAJINI POSTIGLA DOGOVOR: Nastavlja se tempo isporuke vojne pomoći, bez reči o tenkovima

Planeta -

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da zapadne zemlje neće usporavati tempo pružanja vojne pomoći Kijevu.

„Kako je rekao predsednik SAD Džo Bajden, ovo je odlučujuća decenija za svet i ovo je odlučujući trenutak za nameru Ukrajine da se odbrani“, istakao je Ostin nakon sastanka Kontakt grupe o Ukrajini koji je održan u američkoj vojnoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

On je saopštio da su saveznici Ukrajine postigli nove sporazume o isporukama oružja Kijevu.

„Ti važni novi dogovori demonstriraju stalnu težnju naših saveznika i partnera da pomažu Ukrajini“, saopštio je Ostin na pres-konferenciji nakon sastanka kontakt grupe za Ukrajinu koji je održan u američkoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

Po njegovim rečima, nekoliko zemalja je „dalo važan doprinos koji će pomoći da se zaštiti nebo Ukrajine, njeni gradovi i stanovnici“.

„Francuska, Nemačka i Velika Britanija već su isporučile Ukrajini sisteme PVO, uključujući sistem 'patriot' iz Nemačke. Holandija će takođe isporučiti sistem 'patriot', rakete za nju i obučiće vojnike Oružanih snaga Ukrajine da rukuju njime“, saopštio je Ostin.

Istovremeno je istakao da Zapad isporučuje Ukrajini vrste naoružanja koje bi trebalo da joj pomognu na bojnom polju u ovom momentu.

Ostin, međutim, u svojoj izjavi nije spomenuo isporuku nemačkih tenkova "leopard" u Ukrajinu. Podsećanja radi, prethodno je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus kazao da na sastanku kontakt grupe u Ramštajnu nije postignut dogovor o slanju nemačkih tenkova „leopard“ Kijevu.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track