"JA NE ZAUSTAVLJAM KRVARENJE, JA PROLIVAM KRV NEPRIJATELJA RUSIJE": Šefa "Vagnera" uporedili sa Raspućinom, usledio ŽESTOK odgovor
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia, Maksim Konstantinov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA Sergei Ilnitskypool

"poređenja Apsolutno jasna"

"JA NE ZAUSTAVLJAM KRVARENJE, JA PROLIVAM KRV NEPRIJATELJA RUSIJE": Šefa "Vagnera" uporedili sa Raspućinom, usledio ŽESTOK odgovor

Planeta -

Šef privatne ruske vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin odgovorio je na poređenja između sebe i monaha Raspućina koji je lečio sina poslednjeg cara od hemofilije, rekavši u nedelju da njegov posao nije da zaustavlja krvarenje, već da proliva krv neprijatelja Rusije.

List Fajnenšel tajms je tokom vikenda objavio da Prigožin ima sve veći uticaj na Kremlj i uporedio ga sa pravoslavnim monahom Grigorijem Rasputinom, koji je imao značajan uticaj na suprugu poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog.

Raspućin
foto: Viralnova

Prigožin je tek prošlog septembra priznao da je osnovao Vagnerovu grupu, koja je igrala glavnu ulogu u pokušajima ruske vojske da zauzme teritoriju u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa.

"Nisam baš upoznat sa istorijom Raspućina, ali koliko znam, važan Raspućinov kvalitet je to što je bajanjem zaustavio krvarenje mladog princa“, prenela je Prigožinova pres služba, pozivajući se na članak.

"Nažalost, ja ne zaustavljam krvarenje. Ja prolivam krv neprijatelja naše domovine. I to ne kletvama, već direktnim kontaktom sa njima", navodi on, a prenosi Reuters.

Vagner je bio raspoređen u brojnim afričkim zemljama, uglavnom za borbu protiv pobunjenika. Poslednjih meseci, Prigožin je viđen u onlajn video snimcima kako pokušava da namami zatvorenike iz ruskih zatvora da se pridruže svojim redovima u Ukrajini.

Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin
foto: EPA/Sergei Ilnitskypool

Fajnenšel tajms nije bio prvi koji je uporedio njegovu ulogu sa onom monaha na ruskom carskom dvoru - ruski novinar je to poređenje napravio prošle godine.

List navodi da je Prigožin, kao i čečenski lider Ramzan Kadirov, još jedan aktivni pobornik ruskog rata, „pozicionirao sebe kao žestokog kritičara vojnih, birokratskih i poslovnih elita koje navodno razočaravaju Putina svojim polovičnim, nekompetentnim pristupom ratu".

Prigožin je rekao da su poređenja sa Raspućinom „apsolutno jasna“ i da svoju ulogu vidi u "vraćanju svojeglavih zapadnjaka u red".

Raspućin
foto: Viralnova

"Kada se deca upuštaju u nestašluke, pokušavaju da privuku pažnju svog oca raznim neočekivanim trikovima. Sve što Amerikanci moraju da urade je da dođu kod tate, zamole za oproštaj i nastave da se ponašaju normalno", rekao je.

Raspućina je 1916. ubila grupa ruskih plemića koji su se plašili njegovog sve većeg uticaja na carsku porodicu.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track