PUTIN VRATIO STARU GARDU GENERALA, USKORO VELIKA RUSKA OFANZIVA! Rasplamsava se rat Ukrajini, sledi radikalni potez!
Oni vode glavnu reč: Ministar odbrane Šojgu, predsednik Putin i general Gerasimov, Foto: AP Mikhail Klimentyev

ESKALACIJA

PUTIN VRATIO STARU GARDU GENERALA, USKORO VELIKA RUSKA OFANZIVA! Rasplamsava se rat Ukrajini, sledi radikalni potez!

Planeta -

Komandant ruskih snaga u Ukrajini general Valerij Gerasimov pokušaće da učini nešto radikalno, smatra analitičar Aleksandar Radić

U senci artiljerijskih obračuna i raketnih napada, poslednjih nedelja obe strane sukoba u Ukrajini pripremaju se za intenziviranje kopnenih operacija na proleće.

Dok ukrajinska strana željno iščekuje američke, britanske i nemačke tenkove kako bi krenula u oslobađanje izgubljenih teritorija na istoku i jugu zemlje, ruske trupe u Ukrajini pretrpele su promene u komandnom kadru, što po mnogima znači intenziviranje takozvane specijalne vojne operacije.

Centralizacija komande

Podsetimo, general Valerij Gerasimov, načelnik ruskog generalštaba, na mestu komandanta združenih snaga u Ukrajini zamenio je generala Sergeja Surovikina, koji je imenovan za njegovog zamenika. Imenovanje Gerasimova trebalo bi da donese centralizaciju u komandovanju na celom frontu u Ukrajini, ali i, kako kaže vojni analitičar Aleksandar Radić, da ograniči uticaj privatne plaćeničke kompanije "Vagner".

Radić u izjavi za Kurir ističe da je primetno da se na čelo komandnog kadra ruskih trupa vratila "stara garda ruskih generala", koji su na prvom mestu i stvorili sliku o tome da ruska vojska u februaru prošle godine za nekoliko dana može vojno da porazi Ukrajinu.

Aleksandar Radić
Aleksandar Radićfoto: Zorana Jevtić

- Glavnu reč ponovo vode generali koji su odavno u sedmoj deceniji života. Preuzeli su kontrolu i smenili s funkcija oficire koji su komandovali vojskom u situaciji kada nisu imali dovoljno ljudi i kada su izvršavali nerealne zadatke. Oni koji su odgovorni za početak rata sada žele da budu zaslužni za njegov završetak. Verujem da im je za to potrebna napadna operacija velikih razmera iz više pravaca - kaže Radić.

Ugledni analitičar smatra i da ruska strana ovaj period koristi kako bi protivnika obmanula po pitanju koncentracije glavnine svojih snaga.

- Upadljivo je da se prikazuju vežbe u Belorusiji, što verovatno može da bude odvlačenje pažnje kako bi Kijev poslao deo trupa na sever. Gotovo je izvesno da će general Gerasimov, novi komandant ruskih trupa, pokušati da izvrši nešto radikalno na frontu - tvrdi Radić.

Naš sagovornik ističe i pitanje uticaja "Vagnera", privatne plaćeničke jedinice, iza koje stoji Jevgenij Prigožin, kog mediji na zapadu nazivaju "Putinov kuvar", a navodno je u odličnim odnosima sa šefom Kremlja.

Ponižavanja

- Rukovodstvo ruske armije je poniženo ponašanjem "Vagnera", iza kog stoje oligarsi koji imaju veliku moć u Rusiji. Oni su otvoreno nipodaštavali vojsku i diskreditovali je kada su ušli u Soledar tvrdeći da su oni najzaslužniji za prvi ruski uspeh na frontu još od avgusta prošle godine.

Zapadni obaveštajni izvori naveli su da je "Vagner" na vrhuncu moći imao oko 50.000 regrutovanih boraca, koji su prošli slabu obuku i podneli velike gubitke u borbama za Soledar i Bahmut, na istoku Ukrajine.

Nikola Lunić, direktor Saveta za strateške politike

Ukrajina kreće na Marijupolj, cilj je da se izoluje Krim

Nikola Lunić, direktor Saveta za strateške politike, kaže da se obe strane pripremaju za naredne faze rata.

- Ono što je sigurno jeste da obe strane unapređuju i ofanzivne i defanzivne sposobnosti pripremajući se za naredne faze rata. Posedovanje samo defanzivnih mogućnosti, odnosno sposobnosti odbrane strateških lokacija bez mogućnosti kontraofanzive, predstavlja samo odgađanje poraza. Toga su svesne i zaraćene strane pa paralelno jačaju linije odbrane i razvijaju preduslove za masovne napade - navodi Lunić i dodaje:

- Ruska ofanziva iz Belorusije nije verovatna, jer ne može obezbediti vojni uspeh, a posledice bi mogle biti kontraproduktivne. Međutim, efikasno je održavati propagandni narativ o mogućoj ofanzivi iz Belorusije kako bi se vezale izvesne snage Ukrajine na severu i tako smanjile sposobnosti na očekivanim pravcima nastupanja na jugu zemlje.

Žestoki sukobi tek predstoje: Nikola Lunić
Žestoki sukobi tek predstoje: Nikola Lunićfoto: Privatna Arhiva

Lunić, koji je i bivši vojni ataše u Londonu, veruje i da će ukrajinske trupe intenzivirati ofanzivna dejstva:

- Početkom druge godine rata, a nakon obuke i razvoja snaga, može se očekivati intenziviranje ofanzivnih dejstava ukrajinske vojske u oblasti Zaporožja, odnosno na operativnom pravcu prema Melitopolju, Berdjansku i Marijupolju. Indikativno je da ruske snage upravo vrše inžinjerijsku pripremu terena kako bi ojačale odbrambene sposobnosti, ali s obzirom na jak pokret otpora, mogli bi se očekivati uspesi ukrajinske vojske na tom operativnom pravcu.

To bi u vojnom kontekstu kreiralo uslove i za izolaciju Krima, koji ima strateški značaj za obe strane.

Kurir.rs

Štampano izdanje 26.01.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track