PUTIN SA STUDENTIMA U MOSKVI: Cilj rata je odbrana Rusije i njenog naroda
Foto: Sergey Mikheev / Sputnik / Profimedia

PUTIN SA STUDENTIMA U MOSKVI: Cilj rata je odbrana Rusije i njenog naroda

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izbegao je da komentariše nemačku odluku o slanju tenkova Ukrajini za vreme posete moskovskom Univerzitetu Lomonosovu i umesto toga davao studentima savete o karijeri i odgovarao na pitanja o drugim temama.

Nemačka najava da će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu nakon višenedeljnih pritisaka njenih saveznika izazvala je besnu reakciju ruskog ministarstva spoljnih poslova i ambasade u Berlinu, ali predsednik se klonio tog pitanja.

Putin, tečni govornik nemačkog jezika koji je služio u bivšoj Istočnoj Nemačkoj kao zaposleni KGB-a, proveo je više od sat vremena odgovarajući na pitanja studenata o raznim temama, od izgubljenih pasa do kvantne tehnologije, iako se nedirektno pojavljivao i rat u Ukrajini.

Obrušio se na Zapad

Putin se obrušio na zapadne zemlje sugerirajući da neki koriste rat u Ukrajini kao izgovor za „poništavanje“ ruske kulture – što je često ponavljana, ali neutemeljena tvrdnja Moskve – ali je rekao da će Rusi nastaviti uživati u Betovenu i Bahu.

Vladimir Putin
foto: Maksim Mishin / Sputnik / Profimedia

“Mi smo deo svetske kulture”, istaknuo je.

U svojim primedbama, Putin je tek nedirektno aludirao na trenutne međunarodne napetosti, rekavši da je Nemačka „strogo govoreći“ ostala pod američkom vojnom okupacijom, misleći na savezničke snage stacionirane u zemlji NATO-a. „Velik deo onoga što se (sada) događa ima duboke korene… Evropi će biti vraćen suverenitet, ali čini se da će za to trebati vremena“, dodao je.

Studentkinja druge godine Univeziteta RUDN, Daria Semjonova, ispričala je Putinu kako je bila prisiljena otkazati školovanje u Beču ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju. Državni univerzitet na kojem je studirala transnacionalnu komunikaciju zahtevalo je od nje, kaže, da potpiše dokumente u kojima podržava Ukrajinu i označava Rusiju kao „državnog sponzora terorizma“.

Putin je rekao da je njena priča „primjer koji potvrđuje da Evropi nedostaje nezavisnost“ i da ga nimalo ne iznenađuje.

„Cilj rata je obrana Rusije i njenog naroda“

Putin je potom govorio o ciljevima rata.

„Odbrana Rusije i njenog naroda je cilj posebne vojne operacije“, rekao je Putin. „Cilj specijalne vojne operacije, kao što sam rekao mnogo puta pre, prvenstveno je zaštititi narod i samu Rusiju od pretnji koje joj se predstavljaju na našim istorijskim zemljama koje graniče s našim teritorijem. Ne možemo dopustiti da se to dogodi“, rekao je Putin.

Student Luganskog državnog pedagoškog univerziteta Vladislav Oleinik rekao je Putinu, piše TASS, kako je učestvovao u ratu. „Predsednik je zahvalio njemu i njegovim saborcima na učestvovanju u borbama za odbranu naroda i naših sunarodnika“, piše Tass.

„Putin je pohvalio mladićevu ambiciju da nastavi svoju karijeru u Federalnoj službi sigurnosti (FSB), ali je rekao da žali što student Luganskog državnog pedagoškog univerzitata ne planira da postane nastavnik, jer postoji potražnja za takvim ljudima u školama i na visokoškolskim ustanovama“, piše TASS.

„Želim ti sve najbolje i svakako ću uzeti u obzir tvoju želju da radiš za Federalnu sigurnosnu službu“, rekao je Putin studentu.

Kurir.rs/Index/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track