ŠOK ZA UKRAJINU! PRERANO SE PORADOVALI: Američki abramsi neće stići za prolećnu ofanzivu, britanski u martu!
Foto: Printscreen YouTube

ŠOK ZA UKRAJINU! PRERANO SE PORADOVALI: Američki abramsi neće stići za prolećnu ofanzivu, britanski u martu!

Planeta -

Američki tenkovi „abrams“ neće stići u Ukrajinu na vreme za prolećnu kontraofanzivu, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara za političke poslove Viktorija Nuland.

Sjedinjene Američke Države neće uspeti da pošalju svoje tenkove „abrams“ u Ukrajinu do proleća, kada se očekuje da će se borbena dejstva intenzivirati, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

-’Abrams’je, kao što znate, veoma složen tenk i zahteva dosta obuke. Iako smo ih juče odobrili, biće potrebno neko vreme da ih dostavimo na bojno polje. Oni se tamo neće pojaviti za prolećnu ofanzivu, objasnila je Nulandova, govoreći u američkom Senatu.

U sredu su SAD najavile da će u Ukrajinu poslati 31 savremeni tenk „abrams“ sopstvene proizvodnje. Paralelno će Velika Britanija i Nemačka isporučiti svoje tenkove ukrajinskoj vojsci.

Govoreći o američkim sankcijama Rusiji, Nulandova je navela da bi SAD pozdravile mogućnost ublažavanja sankcija radi ozbiljnih mirovnih pregovora i povlačenja trupa iz Ukrajine.

Prema njenim rečima, takvog stava se pridržava i državni sekretar Entoni Blinken.

Velika Britanija očekuje da če njeni tenkovi "Čelendžer 2" koje je obećala Ukrajini da se suprotstavi ruskoj invaziji stići u tu zemlju krajem marta, saopštila je danas britanska vlada.

Britanija je bila prva zemlja koja je 14. januara najavila da će Kijevu poslati teške tenkove, 14 "Čelendžera 2".

Britanski ministar odbrane Aleks Čok rekao je danas u Parlamentu da je "namera" britanske vlade da ti obećani britanski tenkovi stignu u Ukrajinu "krajem marta".

čelendžer 2
foto: Printscreen Wikipedia

Do tada je predvidjen opsežan program obuke kako za ukrajinske vojnike koji će koristiti te tenkove ali takodje i za one koji će ih održavati. Taj program treba da počne već u ponedeljak, rekao je on.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da se sve odvija po planu kada je reč o isporuci tenkova Ukrajini i da svi "treba da su ponosni" na podsticajnu ulogu koju je imala Britanija o tom pitanju.

"Sada smo u razgovoru sa Ukrajincima o najboljem načinu da isporučimo te tenkove i da osiguramo da njihovi vojnici dobiju obuku koja im je potrebna", rekao je Sunak u izjavi za britanske televizije.

Posle više nedelja oklevanja SAD i Nemačka juče su objavili da će poslati svoje teške tenkove Ukrajini čime je predjena nova etapa u vojnoj podršci Kijevu. Nemačka računa da će njeni tenkove "Leopard 2" obećane Ukrajini stići u tu zemlju krajem marta ili početkom aprila.

Kurir.rs/Sputnjik/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track