NEVEROVATNO OTKRIĆE U EGIPTU! U drevnoj grobnici pronađena MUMIJA DEČAKA u savršenom stanju, stara čak 4.300 godina
Foto: EPA / KHALED ELFIQI

ČUDESNO

NEVEROVATNO OTKRIĆE U EGIPTU! U drevnoj grobnici pronađena MUMIJA DEČAKA u savršenom stanju, stara čak 4.300 godina

Planeta -

Egiptolozi su u blizini glavnog grada Egipta otkrili faraonsku grobnicu u kojoj se nalazi najstarija i najkompletnija mumija koja je ikada otkrivena u zemlji, potvrdio je juče vođa tima za iskopavanje.

Mumija stara 4.300 godina pronađena je na dnu otvora, dubine od 15 metara u nedavno otkrivenoj grupi grobnica pete i šeste dinastije u blizini Stepaste piramide u Sahari - rekao je novinarima Zahi Havas, direktor tima i jedan od bivših ministara za antikvitete.

Mumija, čoveka po imenu Hekašepes, bila je u krečnjačkom sarkofagu koji je bio zapečaćen malterom, prenosi Guardian.

Tim naučnika je otkrio da se zapravo radi o tinejdžeru koji je mumificiran, i zaključili su da su dečak i njegova porodica bili bogati i visokog društvenog statusa, jer je njegovo telo krasilo čak 49 dragocenih amajlija.

Jedan od vodećih naučnika, Salim, nazvao je mumiju "Zlatnim dečkom", jer su amajlije koje su krasile mumificiranog tinejdžera bile od zlata, poludragog kamenja, pečene gline i fajanse, a njihova svrha bila je da zaštite telo i da daju vitalnost u zagrobnom životu.

Jedna od amajlija koja je pronađena u telu dečaka, bila je skarabej od zlatnog srca koji mu je stajao zaglavljen u grlu, kao i zlatni jezik koji su mu stavili u usta.

- Amajlije su prelepo stilizovane u jedinstvenom rasporedu od tri stuba između nabora omota i unutar mumije tela. To uključuje Horusovo oko, skarabeja, amajliju horizonta, placentu, izidin čvor i druge - rekao je Salim.

Među ostalim pronađenim grobovima nalazila se i jedna koja je pripadala Hnumđedefu, inspektoru činovnika, nadzorniku plemića i svešteniku za vreme vladavine Unasa, poslednjeg faraona pete dinastije.

Bio je ukrašen prizorima iz svakodnevnog života.

Kurir.rs/Guardian/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track