Najnovije vesti

SNAŽNE EKSPLOZIJE KOD NAJVEĆE NUKLEARKE U EVROPI: IAEA poslala hitan apel, Rusija ODBACUJE njihove tvrdnje
Foto: Profimedia

SNAŽNE EKSPLOZIJE KOD NAJVEĆE NUKLEARKE U EVROPI: IAEA poslala hitan apel, Rusija ODBACUJE njihove tvrdnje

Planeta

Kod ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom okupacijom, odjeknule su jake eksplozije, objavila je UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA.

Rafael Grosi, predsednik IAEA-e koji je prošle nedelje posetio Ukrajinu, rekao je da je Agencija juče zabeležila snažne eksplozije u blizini najveće nuklearke na svetu, a zatim još jednom pozvao da se oko elektrane napravi tzv. "sigurna zona".

Savetnik šefa Rosatoma Renat Karča je odbacio Grosijeve komentare kao neosnovane i nazvao ih "provokacijom." Karča je dodao da takva informacija mora da bude proverena pre nego što je puštena u javnost, jer može da bude zasnovana na glasinama.

0717408836, Zaporožje, satelitski snimci
foto: Handout / AFP / Profimedia

Podsetimo, Ukrajinska vojska objavila je da je oborila više od 40 ruskih raketa, dodavši da su Rusi u napadu koristili hipersonične rakete tipa Kinžal. Ruski napad usledio je dan nakon što su SAD i Nemačka najavili slanje naprednih tenkova tipa Leopard 2 i Abrams Ukrajini.

Rusija je i ranije na ukrajinske uspehe, kako one na frontu tako i u diplomatiji, reagovala velikim raketnim udarima koji su ostavili milione Ukrajinaca bez struje, grejanja i vode. Jučerašnji napad je, po svemu sudeći, bio jedan od takvih. Ukrajinski premijer Denis Šmihal potvrdio je da je Rusija namerno ciljala elektrane.

"Danas sam održao hitan sastanak o situaciji s energijom, o nestašicama struje koje imamo i popravkama koje su potrebne nakon terorističkih udara. Timovi inženjera već rade na lokacijama koje su napadnute", objavio je sinoć ukrajinski predsednik Zelenski.

Kremlj je, podsetimo, poručio da najava slanja zapadnih tenkova u Ukrajinu predstavlja "dokaz o direktnom uključivanju" SAD-a i Evrope u rat koji se bliži svojoj prvoj godišnjici.

I SAD i EU negiraju direktnu umešanost u rat.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja