TETOVAŽA PUTINA MOŽE JE ODVESTI NA ROBIJU: Ovo je devojka koja je kritikovala rusku vojsku, završila na listi TERORISTA (FOTO)
Foto: Shutterstock/Dan Henson, EPA/Konstantin Zavrazhin Sputnik

prate svaki njen korak

TETOVAŽA PUTINA MOŽE JE ODVESTI NA ROBIJU: Ovo je devojka koja je kritikovala rusku vojsku, završila na listi TERORISTA (FOTO)

Planeta -

Ruskoj tinejdžerki preti višegodišnja zatvorska kazna zbog objave na društvenim mrežama u kojoj se kritikuje rat u Ukrajini.

Olesja Krivcova ima tetovažu protiv predsednika Rusije Vladimira Putina na jednom zglobu i nanogicu na drugoj koja prati svaki njen korak.

Devetnaestogodišnjakinja iz ruske oblasti Arhangelovsk mora da nosi ovaj uređaj dok je u kućnom pritvoru nakon što je optužena zbog objava na društvenim mrežama za koje vlasti kažu da diskredituju rusku vojsku i opravdavaju terorizam.

Ruske vlasti otišle su toliko daleko da su je stavile na listu najtraženijih terorista i ekstremista, odnosno da je u rangu sa ISIS-om, Al Kaidom i Talibanima, zbog objavljivanja priče na Instagramu o eksploziji na Krimskom mostu u oktobru u kojoj se takođe kritikuje Rusija zbog invazije na Ukrajinu.

Krivcova, studentkinja Severnog Arktičkog federalnog univerziteta u severozapadnom sibirskom gradu Arhangelovsku, takođe se suočava sa krivičnom prijavom za diskreditaciju ruske vojske zbog navodnog kritičkog viđenja rata u studentskom četovanju na ruskoj društvenoj mreži VK.

Krivcova trenutno boravi u kućnom pritvoru u stanu svoje majke u Severodvinsku, u oblasti Arhangelovska, zabranjen joj je internet i korišćenje drugih oblika komunikacije.

„Olesjin slučaj nije ni prvi, ni poslednji“, rekao je Aleksej Kičin, advokat Krivcove za CNN.

Kičin je rekao da se tinejdžerka može suočiti sa do tri godine zatvora zbog diskreditacije ruske vojske i do sedam godina zatvora po članu o opravdavanju terorizma. Međutim, odbrana Krivcove nada se blažoj kazni poput novčane kazne.

Nezavisni izvestilac za ljudskih prava OVD-Info saopštio je da je u Rusiji 2022. pokrenut najmanje 61 slučaj po optužbama za opravdavanje terorizma na internetu, od kojih je 26 do sada dovelo do osude.

Olesjina majka, Natalija Krivcova, kaže da vlada pokušava da ovakvim kaznama uplaši i upozori javnost, a njena ćerka je zapravo „javno bičevana“ jer svoje stavove nije čuvala samo za sebe.

„Živimo u regionu Arhangelovsk i ovo je ogroman region, ali je previše udaljen od centra. Ovde više nema protesta jer su ugušeni u ranoj fazi a sada žele da zatru sve tragove protesta", rekla je Natalija Krivcova za CNN.

(Kurir.rs/Euronews/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track