NAPAD U IRANU, POVOD ZA DEBATU! Uzrok i motiv- Tomić: Iran targetira DVA KLJUČNA protivnika, Obradović: Napad je izvršen IZNUTRA
Profesor Duško Tomić i Darko Obradović, Foto: Shutterstock/sibsky2016, Shutterstock/Natanael Ginting, Kurir Televizija

kurir tv

NAPAD U IRANU, POVOD ZA DEBATU! Uzrok i motiv- Tomić: Iran targetira DVA KLJUČNA protivnika, Obradović: Napad je izvršen IZNUTRA

Planeta -

"Izraelski uticaj i američka uloga u napadu na iransko vojno postrojenje"

Vlasti Irana saopštile su da je bespilotnim letelicama izvršen napad na vojno postrojenje, koje se nalazi oko 400 kilometara od Teherana.

“Eksplozija se dogodila u jednom od vojnih centara povezanih s Ministarstvom odbrane”, izjavio je zamenik šefa sigurnosti pokrajine Isfahan Mohamad Reza Jan-Nesari, prenosi državna novinska agencija IRNA.

On je naveo da je eksplozija ostavila određenu štetu, “ali nije bilo žrtava”.

U objavi ministarstva na društvenoj mreži Tviter navodi se kako je ”došlo do neuspešnog napada malih bespilotnih letelica na industrijski kompleks ministarstva odbrane”, ali i da je ”sistem PVO uspeo da uništi dve bespilotne letelice”.

Eksplozija, Iran
foto: Twitter/OSINTdefender

Ovo je jedna od tema ovog jutra, o kojoj su razgovarali Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu i profesor dr Duško Tomić, sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim arapskim Emiratima.

Obradović je ispričao šta je prethodilo ovom napadu, pa se, samoj temi približio, kroz opis dronova, odnosno bespilotnih letelica, kojim je, gorepomenut napad, izvršen.

01:17

Darko Obradović: Napad na postrojenja i fabrike u Iranu izvršeni su iznutra, iz neposredne blizine, i to dronovima, ne bespilotnim letelicama!

- To su dosta hirurški precizni napadi bili. Ovo postrojenje u Isfahanu je pogođeno na četiri tačke, što znači da je neko znao unutrašnji raspored. Ovom napadu je prethodilo raketiranje Iračkog Kurdistana u gradu Erbilu UIraku. Iran sumnjiči Kurde da su povezani sa izraelskim specijalnim službama. Spominje se i kurdska organizacija Komala da je ona upletena u ove napade - rekao je, pa objasnio koji su dronovi u pitanju.

-To su mali dronovi kvadroikopteri, ne bespilotne letelice, što znači da je neko, iz neposredne blizine, sa teritorije Irana, morao njima da upravlja. - rekao je Obradović, ukazujući na Azerbejdžan, jer, kako je izložio, Iran ima veliki problem sa Azerbejdžanom.

Profesor Tomić se razgovoru priključio kroz ukaz na interes Izraela i mogućnost njihovog uplita, ali, kako je otrkio, i Amerika se uplela u ovaj sukob.

- Naravno da ima interesa ovde, jer Iran targetira dva ključna protivnika, koji remete njegov razvoj, a to su Izrael i SAD. Nije Iran preduzeo napade dronovima na Ujedinjene arapske emirate i na Saudijsku Arabiju- to su preduzeli Huti.. Oni su proksi izvođači svih napada Irana - započeo je.

Određene tenzije na ovim područjima, nazvao je komponentama zamrznutih konflikta.

01:43

Profesor i dr Duško Tomić: Ne zaboravite da Iran ima jednu od najjačih obaveštajnih službi na svetu!

- Oni su aktivirali komponente zamrznutih konflikta. Postoji već dugi niz godina problem sa sunitskom manjinom u Iranu i već su podizali nivo borbene gotovosti u blizini svojih granica. Izrael nikad neće javno saopštiti da je izvršio neku vrstu napada - rekao je i podsetio da Izrael ima jednu od najjačih obaveštajnih službi.

- Iran je u fokusu svih aktivnosti, ali biti recidiran i reći da je Iran izvršio te napade, ne može se uraditi, možemo živeti u fazama pretpostavka, a mi ne baratamo njima, nego činjenicama - rekao je Tomić.

- Čim sam nominovao Izrael i SAD kao glavne protivnike Irana, samim tim sam rekao da će se fokus sukoba seliti. Zavisi od stepena razvoja događaja unutar samog konzervativnog Irana, pokušali su u međuvremenu da određenim proksi aktivnostima protiv Irana da rade, na šta je Iran vrlo surovo odgovorio - dodao je Tomić i naveo kojim raketama raspolaže Iran.

- Iran raspolaže sa dve vrste vrlo kvalitetnih raketa koje su kopija Dong Feng, kineskih raketa, imaju svoju raketu Zulfikar, imaju jako dobar raketni sistem, a sa druge strane i SAD i Izrael jako dobro sarađuju. Kada je pomenuto da su ovi kompleksi snimljeni, naravno da su korišćeni podaci Ešalona, ali i drugih satelita, da bi se locirala. Izvresno je da će sarađivati u borbi protiv Irana, hoće! Ali fokus sa Ukrajine neće biti sklonjen, znate, ovo je sad jedno veliko otvaranje karata, videćemo šta će se dešavati - ispičao je Tomić i posebno istakao da se ne smeju podcenjivati kapaciteti Izraela i SAD-a, koje imaju izuzetnu snagu, a prema njegovom mišljenju zaključio je da s Iran vatrom više nego što treba.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track