ODNOSI NUKLEARNIH SILA NA NAJNIŽEM NIVOU, VAŠINGTON BESAN: "Rusija ne poštuje poslednji nuklearni sporazum koji ih povezuje"
Foto: Shutterstock, AP Evan Vucci, EPA Sergei Bobylev Sputnik Kreml

Sporazum potpisan 2010.

ODNOSI NUKLEARNIH SILA NA NAJNIŽEM NIVOU, VAŠINGTON BESAN: "Rusija ne poštuje poslednji nuklearni sporazum koji ih povezuje"

Planeta -

SAD su danas saopštile da Rusija ne poštuje sporazum "Novi START" (Strategic Arms Reduction Treaty) iz 2010. godine, poslednji sporazum o nuklearnom razoružanju koji ih povezuje.

Američko ministarstvo spoljnih poslova zamera Moskvi što je suspendovala inspekcije i otkazala pregovore predviđene tim sporazumom, ali je nije optužilo za proširenje nuklearnog arsenala preko dogovorenih granica.

Republikanci koji su posle izbora u novembru dobili većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, tražili su od šefa američke diplomatije, Entonija Blinkena, da im do danas kaže da li Rusija krši taj sporazum.

"Rusija ne poštuje obavezu koju joj nameće sporazum Novi START o omogućavanju inspekcije na svojoj teritoriji", rekao je portparol Stejt departmenta.

Moskva je prošle godine objavila da odlaže novembarski sastanak sa SAD o inspekcijama na osnvu sporazuma, optužujući Vašington za "neprijateljski" i "toksičan" stav.

Poslednji sastanak te savetodavne komisije je bio u oktobru 2021. godine.

Odnosi dve nuklearne sile su od početka rata u Ukrajini na najnižem nivou.

U pismu objavljenom prošle nedelje, vođe više moćnih komisija američkog Kongresa rekle su da delovanje i izjave Rusije "u najmanju ruku pokreću ozbiljnu zabrinutost u pgledu njihove usaglašenosti" sa Novim START-om.

Neposredno posle dolaska u Belu kuću u januaru 2021, američki predsednik Džozef Bajden je produžio trajanje tog sporatuma za pet godina, do 2026.

Sporazum je potpisan 2010. i ograničava arsenale dve zemlje na maksimalnih 1.550 razmeštenih bojevih glava sa svake strane, što je gotovo 30 odsto manje u odnosu na raniji limit iz 2002. godine. Sporazumom se takođe određuje maksimalni broj nosača raketa i teških bombardera na 800.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja