IZRAELSKA "GVOZDENA KUPOLA" PRESRELA RAKETU ISPALJENU IZ POJASA GAZE: Pojačana napetost, sirene za raketnu uzbunu na jugu države
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

raste napetost

IZRAELSKA "GVOZDENA KUPOLA" PRESRELA RAKETU ISPALJENU IZ POJASA GAZE: Pojačana napetost, sirene za raketnu uzbunu na jugu države

Planeta -

Sirene za raketnu uzbunu su se danas oglasile na jugu Izraela i jedna raketa ispaljena iz pojasa Gaze je presretnuta, saopštila je izraelska vojska u vreme pojačane napetosti između Palestinaca i nove ultranacionalističke vlade Izraela.

U vojnom saopštenju je navedeno da su se kasno popodne sirene oglasile u gradu Sderotu i području oko pojasa Gaze. Raketu je presreo izraelski odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Lokalni stanovnici su rekli da su čuli eksplozije, a izraelska spasilačka služba nije primila izveštaje o povredama, osim da se jedna 50-godišnja žena okliznula i pala dok je trčala u sklonište.

Raketa je presretnuta u vreme povećanog izraelsko-paletinskog nasilja u proteklim danima i posle posete Izraelu i Zapadnoj obali američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je pozvao na povratak mira.

U prošlonedeljnoj izraelskoj vojnoj raciji u uporištu ekstremista u gradu Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali je ubijeno 10 Palestinaca, većinom ekstremista.

Narednog dana u oružanom napadu jednog Palestinca u istočnom Jerusalimu ubijeno je šestoro Izraelaca i jedna Ukrajinka.

U subotu je jedan 13-godišnji Palestinac, takođe u istočnom Jerusalimu, pucao i ranio dva Izraelca, oca i sina.

Posle tih napada Izrael je odobrio niz kaznenih mera protiv Palestinaca zbog čega je još više pojačana napetost baš uoči Blinkenovog dolaska.

Ministar nacionalne bezbednosti Izraela, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir je izjavio da ga raketna vatra iz Gaze neće zaustaviti u primeni kaznene politike protiv palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima i pozvao na hitan sastank užeg sastava vlade, zaduženog za bezbednost, da se razmotri odgovor.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track