"RUSI NA KORAK DO OSVAJANJA BAHMUTA" Mlakar: Ostalo je još par sela, a onda će grad biti uhvaćen u obruč! PVO SRAVNIO HELIKOPTERE
Foto: AP, Kurir TV

rat u ukrajini

"RUSI NA KORAK DO OSVAJANJA BAHMUTA" Mlakar: Ostalo je još par sela, a onda će grad biti uhvaćen u obruč! PVO SRAVNIO HELIKOPTERE

Planeta -

Herson je i dalje glavna meta ruskoj vojsci. Nakon jučerašnjih novih napada, oglasili su se britanski obaveštajci koji trenutno ne vide razlog granatiranja ove regije. Na političkoj sceni se se više govori o načinima koji bi doprineli da se rat završi, ali svakako niko ne zna da li će i kada to biti moguće.

Borbe na ukrajinskom frontu, kao i moguće ishode rata, analizirali su Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta na portalu Kurir.rs i Aleksandar Cvetković, član Predsedništva SPO.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ukrajinci su pokušali desant helikopterima. Pokušali su da se spuste na jedno malo ostrvo u blizini Hersona koje se nalazi između ruskih i ukrajinskih položaja. Ruska PVO ih je oborila. Postoje snimci koji su jezivi. U Velikoj Britaniji Ukrajinci se obučavaju za teške operacije helikopterima - rekao je Mlakar i dodao da su Rusi nadomak osvajanja Bahmuta.

- Rusi pokušavaju da zauzmu još par okolnih sela kada će Bahmut biti opkoljen sa svih strana, odnosno uhvaćen u obruč.

Cvetković je konstatovao da je moguće da će doći do promene stanja na frontu s obzirom na naoružavanje Ukrajine.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Ukoliko dođe moderno naoružanje moguće je da se promeni situacija. Ukrajinska vojska je ovim ratom stekla značajno ratno iskustvo. Ni ruska vojska nije učestvovala u borbi na način na koji sada učestvuje, a ukrajinska posebno - rekao je Cvetkovć.

Mišljenja je da bi pregovori bili najbolje rešenje, ali da to ni jedna strana ne želi:

- Sasvim sigurno da bi sedanje za sto rešilo određene stvari, ali jasno je da obe strane ratuju i da ni jednoj nije stalo do mira, već hoće da ostvare svoje ratne ciljeve. Sveukupno taj rat pokazuje da ima mnogo kompleksnih pitanja i ne bi trebalo na prvu loptu reagujemo, navijajući za jednu ili drugu stranu.

Mlakar se saglasio da je je moguć preokret na frontu.

05:23

RUSI NA KORAK DO OSVAJANJA BAHMUTA?! Mlakar: Ostalo je još par sela, a onda će grad biti uhvaćen u obruč! PVO SRAVNIO HELIKOPTERE

- Doći će do promene. Teško je da imate ovaj rat, a da ne iskoristite F-16 protiv Rusija. Ukrajinici traže avijaciju zbog krstarećih raketa koje su ofanzivno oružje, apokazuju snimke svojih borbenih aviona. Jedni drugima šalju signale! Poljaci su spremni da isporuče F-16, a oni takođe imaju krstareće rakete. Sve smo bliži otvorenom sukobu Rusije i NATO - smatra Mlakar.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track