POSADA GRČKOG PATROLCA OTVORILA VATRU NA TURSKE KOLEGE: Ovo je snimak okršaja na Egejskom moru! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

incident

POSADA GRČKOG PATROLCA OTVORILA VATRU NA TURSKE KOLEGE: Ovo je snimak okršaja na Egejskom moru! VIDEO

Planeta -

Posada grčkog patrolnog čamca obalske straže ispalio je 5. januara ove gdine hice upozorenja na brod turske obalne straže koji je pokušao da ga udari u incidentu na Egejskom moru. Posle skoro mesec dana pojavio se i snimak tog incidenta.

Naime, neko od članova posade grčkog broda snimio je trenutak kada je turski patrolni čamac pokušao da se zaleti u grčki i kako posada grčko otvara vatru na turske kolege, koji posle nekoliko pokušaja odustaju od izguravanja.

Tog 5. januara grčka obalska straža navela je se da je "posada ispalila hice upozorenja u bezbednom sektoru i da se brod turske obalske straže povukao" prema turskoj obali.

Grčka obalska straža saopštila je da je njeno plovilo bilo u misiji da identifikuje tri turska ribarska čamca u grčkim vodama kod ostrva Farmakonisija. U saopštenju se navodi da je grčka posada otvorila vatru nakon što ju je "uznemiravao" čamac turske obalske straže, koji je u saopštenju "izveo opasne manevre sa namerom da napadne" grčki brod.

U saopštenju se ne pominju povrede ili šteta na oba plovila tokom incidenta jugoistočno od grčkog ostrva Farmakonisi.

Incident dolazi pošto su odnosi između Grčke i Turske, istorijskih regionalnih rivala i nelagodnih saveznika u NATO-u, bili zategnutiji nego inače u protekle tri godine.

Kurir.rs/A.M./Al Arabia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track