AMERIČKA PLAĆENIČKA JEDINICA SE POVLAČI IZ UKRAJINE: "Mocart" propao zbog korupcije, alkoholizma i strip-tiz klubova
Foto: Printscreen YouTube

neuspeo odgovor na ruski vagner

AMERIČKA PLAĆENIČKA JEDINICA SE POVLAČI IZ UKRAJINE: "Mocart" propao zbog korupcije, alkoholizma i strip-tiz klubova

Planeta -

Osnivač američke privatne vojne kompanije (PMC) „Mocart“ Endi Milburn rekao je da se američki plaćenici povlače iz Bahmuta i napuštaju teritoriju Ukrajine.

„Mocart” je propao u Ukrajini zbog pijanstva, finansijskih neregularnosti i poseta kijevskim striptiz klubovima, piše novinar „Njujork tajmsa” Džefri Hetlman.

Novinar je opisao kako je stajao u "hladnoj sali za sastanke na drugom spratu stambene zgrade u Kijevu" kada je osnivač organizacije Endrju Milburn rekao svojim podređenima da je Mocartova grupa "mrtva".

Prema Hetlmanu, razlozi za propast privatne vojne kompanije bile su optužbe na račun ukrajinske vlade koje je Milburn izneo pod dejstvom alkohola i finansijskih poteškoća. Vlasnik Mocarta je izneo vrlo ozbiljne optužbe u intervjuu za američki podkast prošlog meseca.

„Ukrajina je korumpirano, zeznuto društvo koje vode „zeznuti ljudi“. Ukrajinski vojnici „ubijaju ratne zarobljenike koji su se predali“, čineći „zverstva“, rekao je Milburn u intervjuu za američki podkast The Team House.

Američki novinar je u svom članku napisao da su američki plaćenici zloupotrebljavali alkohol i posećivali kijevske striptiz klubove.

„Povrh toga, ljudima koji su bili članovi PMC Mocart nije bilo lako upravljati. Mnogi od njih su bili prosedi borbeni veterani koji su priznali da se bore sa mentalnom bolešću i alkoholizmom. Kada nisu bili na dužnosti, provodili su vreme u kijevskim striptiz klubovima, barovima i na onlajn sastancima“, dodao je novinar.

U članku se navodi da je Mocart u početku prikupio "donacije u vrednosti od preko milion dolara", ali je onda novac nestao i došlo je do slučajeva prebegavanja i sukoba u ovoj grupi.

(Kurir.rs/New York Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track