BRISEL TRAŽI NAČIN DA ISKORISTI RUSKU IMOVINU: EU će pokušati da finansira obnovu Ukrajine zamrznutim sredstvima Moskve
Foto: Shutterstock

SAOPŠTENJE

BRISEL TRAŽI NAČIN DA ISKORISTI RUSKU IMOVINU: EU će pokušati da finansira obnovu Ukrajine zamrznutim sredstvima Moskve

Planeta -

Evropska unija saopštila je danas da želi da pronađe način da iskoristi rusku imovinu zamrznutu u zapadnim zemljama za finansiranje rekonstrukcije Ukrajine, meru na koju poziva Kijev, ali je pravno gledano složeno za sprovođenje.

"EU će intenzivirati napore da koristi zamrznutu rusku imovinu za podršku rekonstrukciji Ukrajine i u svrhe reparacija, u skladu sa evropskim i međunarodnim pravom", navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen posle samita u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

EU je u Kijevu pozdravila "velike napore" Ukrajine u njenom nastojanju da se pridruži Uniji, ali nije saopštila sledeće korake u tom procesu.

"Unija je prepoznala velike napore koje je Ukrajina uložila poslednjih meseci da postigne ciljeve u okviru njenog statusa kandidata za članstvo", rekao je Mišel.

Šarl Mišel
foto: EPA / DUMITRU DORU

Predsednik Evropskog saveta je rekao da je Ukrajina Evropska unija i da je Evropska unija Ukrajina.

"Budućnost Ukrajine je sa EU", rekao je Mišel.

Zelenski je sa svoje strane rekao da Ukrajina ne želi da izgubi nijedan dan u procesu ka članstvu u EU.

"Naš cilj je apsolutno jasan, a to je da počnemo pregovore o članstvu Ukrajine. Nećemo gubiti nijedan dan u našem radu ka približavanju Ukrajine i EU", rekao je Zelenski.

Govoreći o oružju, Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebna brza isporuka oružja dugog dometa da bi snage ponovo zauzele deo Donbasa u rukama Rusa.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja