KO JE OZLOGLAŠENI ITALIJANSKI MAFIJAŠKI BOS KOJI JE UHAPŠEN: 2 brata ubio gvozdenim šipkama! Godinama se skrivao pod OVOM MASKOM
Foto: Carabinieri cosenza

bio aktivan na društvenim mrežama

KO JE OZLOGLAŠENI ITALIJANSKI MAFIJAŠKI BOS KOJI JE UHAPŠEN: 2 brata ubio gvozdenim šipkama! Godinama se skrivao pod OVOM MASKOM

Planeta -

Odred italijanske policije za borbu protiv mafije uhapsio je još jednog kriminalca u bekstvu, samo dve nedelje nakon senzacionalnog hapšenja superbosa sicilijanske Koza nostre Matea Mesine Denara u zdravstvenoj klinici u Palermu na Siciliji.

Edgardo Greko (63) uhapšen je u Sent Etjenu u Francuskoj, gde je radio pod pseudonimom Paolo Dimitrio kao pica majstor u italijanskom restoranu kafe "Rosini".

Edgardo Greko, povezan sa kalabrijskom Ndrangetom, osuđen je u odsustvu 1991. za dvostruko ubistvo braće Stefana i Đuzepea Bartolomea. Njih je navodno ubio gvozdenim šipkama, a njihova tela rastvorio u kiselini, navodi se u sudskim dokumentima. Greko je uspeo da izbegao italijansku policiju od kada je osuđen.

Nikola Grateri, tužilac za borbu protiv mafije koji je vodio istragu kao šef kancelarije javnog tužioca Katancara u Kalabriji, opisao je Greka kao "opasnog begunca".

Greko je takođe osuđen za pokušaj ubistva nekoliko zatvorskih službenika, zbog čega je dobio nadimak "zatvorski ubica".

kuvar, Italija, Edgardo Greco
foto: Youtube/ BBC News

Grateri je počeo da se približava Greku nakon što je "pica majstor" predstavljen u članku u francuskom listu Le Progres, koji je restoran objavio na zvaničnoj Fejsbuk stranici. Policija u Kalabriji je saopštila da je Greko redovno objavljivao na društvenim mrežama pod lažnim imenom.

Novinar i pisac Roberto Savijano, koji živi pod zaštitom policije otkako je njegova knjiga "Gomora" objavljena 2006. godine, rekao je za Si-En-En da je uobičajeno da šefovi mafije žude za pažnjom.

"To je tipično. Pogledajte El Čapa, koji je, dok je radio, želeo da upozna Šona Pena koji je želeo da snimi film o njemu. A Al Kapone je želeo da ide na filmski set filma 'Lice sa ožiljkom'", rekao je Saviano.

kuvar, Italija, Edgardo Greco
foto: Youtube/ BBC News

Italijanska policija za borbu protiv mafije saopštila je da se još kriju četiri velika bosa i da je nekoliko nižerangiranih u bekstvu.

Paskvale Bonavota (48) je u bekstvu od 2018. godine i osuđen je za zločine mafije u vezi sa kalabrijskom "Ndrangetom", Đovani Motisi (64), član sicilijanske Koza nostre, u bekstvu je od 1998. godine kada je osuđen za ubistvo i mafijaško udruživanje na Siciliji.

Renato Ćinkuegranela iz Napolitanske Kamore (73) je u bekstvu od 2002. godine, nakon što je osuđen za ubistvo, posedovanje oružja i iznudu, a Atilio Kubedu (75) je u bekstvu od 1997. godine. On je osuđen za više optužbi za otmicu i smatra se jednim od najopasnijih italijanskih begunaca.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track