AMERIČKI PUKOVNIK KOJI JE BOMBARDOVAO SRJ ŠOKIRAO STAVOM O RATU U UKRAJINI: Mi to zovemo invazija, ali u stvarnosti je KONTRANAPAD
Daglas Mekgregor, Foto: AP/Alexei Alexandrov, Printscreen/Youtube

oglasio se mekgregor

AMERIČKI PUKOVNIK KOJI JE BOMBARDOVAO SRJ ŠOKIRAO STAVOM O RATU U UKRAJINI: Mi to zovemo invazija, ali u stvarnosti je KONTRANAPAD

Planeta -

Rusija će nastaviti specijalnu operaciju do potpunog poraza Oružanih snaga Ukrajine, koje su, uz pomoć Zapada, postale pretnja njenoj bezbednosti, rekao je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona na svom Jujtjub kanalu.

"Neće stati dok ne unište Oružane snage Ukrajine, koje predstavljaju pretnju Rusiji. Mi to zovemo "invazija", ali u stvarnosti je to kontranapad. Rusi odgovaraju na pretnju koja je proširila svoje metastaze širom Istočne Ukrajine i trebalo je da uništi samu Rusiju“, podsetio je pukovnik.

Prema njegovim rečima, odluku o potpunoj demilitarizaciji Oružanih snaga Ukrajine doneo je predsednik Vladimir Putin od samog početka specijalne operacije.

Mekgregor je ranije procenio ukrajinske žrtve na 150.000.

Prema njegovim rečima, zbog nedostatka sredstava za mobilizaciju, Kijev mora da preduzme hitne mere i regrutuje tinejdžere od 13 godina i onesposobljene u vojsku.

Daglas Mekgregor, američki pukovnik
foto: Printscreen/YouTube

Istovremeno, oficir je visoko cenio obuku osoblja ruske vojske i odgovoran pristup izvršavanju borbenih zadataka.

Moskva od 24. februara sprovodi specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Oružane snage su suočene sa zadatkom da oslobode Donbas i garantuju bezbednost Rusije.

Ko je Daglas Mekgregor

UČESTVOVAO U AGRESIJI NA SRBIJU 1999. GODINE

Najvažniji podatak iz biografije oficira Daglasa Mekgregora je to da mu kao jedan od najvažnijih stepenika u karijeri slovi učešće u zločinačkoj NATO agresiji na Srbiju 1999. godine, navode frankfurtske "Vesti".

Za svoje "zasluge" 2000. godine odlikovan je "medaljom za Kosovo", koju je ustanovio tadašnji predsednik SAD Bil Klinton.

Mekgregor se i pre Kosova bavio Balkanom, pošto je bio u timu specijalnog opunomoćenika SAD za Balkan Ričarda Holbruka, kao stručnjak za vojna pitanja i time se bavio zaključno sa mirovnim pregovorima za BiH koji su vođeni u Dejtonu.

Mekgregor je često dobijao odlikovanja, a među uspehe mu se pripisuju reforme američke vojske, zapadne vojne alijanse i izraelske armije.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track