"SLEDI NIZ POTRESA, BROJ ŽRTAVA ĆE SAMO RASTI": Seizmolog opisao stravičan zemljotres u Turskoj, pa ŠOKIRAO prognozama (FOTO)
Foto: AP/Depo photos

RAZORNO STANJE

"SLEDI NIZ POTRESA, BROJ ŽRTAVA ĆE SAMO RASTI": Seizmolog opisao stravičan zemljotres u Turskoj, pa ŠOKIRAO prognozama (FOTO)

Planeta -

U potresu magnitude 7,8 po Rihteru koji je danas pogodio središnju Tursku i severozapadni deo Sirije veliki je broj mrtvih i povređenih, a broj žrtava raste iz sata u sat. Brojne zgrade su sravnjene sa zemljom, a spasilačke službe su na terenu i traže preživele ispod ruševina. Nakon ovog jakog potresa usledio je niz naknadnih potresa, a kako je objasnio seizmolog Krešimir Kuk, to se i očekivalo.

- Broj mrtvih i povređenih biće nažalost puno veći, dodao je Kuk. Kako su preneli strani mediji, ovaj današnji potres u Turskoj je jačine kao onaj iz 1939. godine.

- Zasad tako izgleda, da je to najveći potres od 1939. godine, makar današnji potres turske kolege su malo smanjile. Prvo izveštavanje je bilo od USGS-a, američkih kolega, oni su stavili 7,8 i ta vrednost je najviša, a koju su i mediji preneli. Turske kolege su magnitudu smanjili na 7,4. 7, 5 po zadnjim informacijama, dakle govorimo o lokalnoj magnitudi. To je u svakom slučaju razoran potres, kazao je Kuk.

Ovo je izgleda najjači, ako ne i najjači u poslednjih nekoliko desetaka godina, kazao je Kuk. Podsetio je da je 1999. godine bio jedan, koji je još svima u sećanju, jer je još dovoljno blizak, magnitude 7,4 kod Izmita. Tada je bilo oko 20-ak hiljada žrtava.

1 / 7 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Taj potres se uzimao do sada kao jedan od najjačih. U svakom slučaju ovde se radi o razornom potresu koji je izazvao velike žrtve i ogromne štete, a realno je očekivati da će broj žrtava značajno rasti tokom vremena. Službe su na terenu i naprosto je veliko područje stradalo u potresu, i dok se sve to analizira i proba spasiti ko se može spasiti, sigurno će broj stradalih, nažalost, biti veći od ovog trenutno objavljenog, dodao je Kuk.

Celo područje Turske, objasnio je Kuk za Večernji list je izrazito seizmički aktivno s vrlo izraženom tektonikom i čestim i jakim potresima kao posledica toga.

- Tamo već imamo relativno dobro poznatu veliku zonu raseda, severni anatolijski rased, severoistočni rased, a na toj rasednoj zoni se i pre beležio najveći broj potresa, kazao je Kuk.

-Već sad, promatrajući, tektonske sile deluju prema zapadu i na tom delu već se sada primećuje, promatrajući razdel naknadnih potresa, da se oni događaju na području koje je zapravo i bilo definisan s velikom seizmičkom opasnošću, dodao je Kuk.

Turska već duže vreme čini sve kako bi prevenirali uticaj, odnosno smanjili štete od potresa za koje znaju da se događaju, ili će se događati.

- Već je odmah nakon glavnog potresa započela jaka i izražena serija naknadnih potresa, dodao je seizmolog.

- Naknadni potres najjači je bio magnitude preko šest, ali nemojte uzeti za sigurno, on je uporediv s petrinjskim potresom, kaže Kuk, objašnjavajući da se u svakoj minuti zabeleži nekoliko naknadnih potresa, samo da je tu pitanje eskaliranja.

Kuk je objasnio da aktivnost traje i to je normalno.

- Slijedi aktivnost koja nije zanemariva. Znalo se da će nakon ovog jačeg uslediti još naknadnih, dodao je.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track