PRIGOŽIN IZ SU-24 POZVAO ZELENSKOG NA VAZDUŠNI DVOBOJ: Sutra se ukrcavam u MiG-29. Ako bude želje srešćemo se na nebu! VIDEO
Foto: screenshot

pruka lidera grupe vagner

PRIGOŽIN IZ SU-24 POZVAO ZELENSKOG NA VAZDUŠNI DVOBOJ: Sutra se ukrcavam u MiG-29. Ako bude želje srešćemo se na nebu! VIDEO

Planeta -

Osnivač grupe Vagner Jevgeniji Prigožin poznat je što često boravi na prvoj liniji fronta u Bahmutu gde njegovi borci vode već puna dva meseca žestoke bitke.

Međutim, Prigožin se sad javio i kopkita frontovskog bombardera Su-24 koji se nalazi u sastavu avio odeljenja ove grupe i poručio Zelenskom.

"Sleteo posle bombardovanja. Sutra se ukracavam u MiG-29. Ako bude želje srešćemo se na nebu. Ako je vaše uzmite Artemovsk, a ako nije idemo na Dnjepar", poručio je Prigožin

Ovo je po prvi put da je lider Vagnera seo u borbeni avion pored pilota odakle se javio tokom noćnog leta.

Kako je saopštila PRESS služba Vagnera Prigožin je bio na mestu navigatora bombardera SU-24 koji je krenuo na misiju bombardovanja položaja ukrajinske vojske u oblasti Artemovska-odnosno Bahmuta.

Inače let je izvršen u nedelju uveče, a u ponedeljak da kasnije 6. februara je emitovana poruka iz aviona ukrajisnkom predsedniku Zelenskom

Da grupa Vagner ima svoju avijaciju saznalo se još 2019 godine kada su se u Libiji pojavili frontovski lovci MIG-29 i frontovski bombarder Suhoj Su-24 na nebu iznad Beganzija.

Od početka rata u Ukrajini grupa Vagner nije koristila avione. Intenzivnija upotreba usledila je pre dva meseca i to se saznalo kada je jedan Su-24 oboren.

Naime 2. decembra prošle godine piloti grupe Vagner Aleksandar Antonov i Vladimir Nikišin poleteli su na Su-24 u misiju napada na ukrajinsku vojnu koloni koja se kretala kod sela Klešejevka pored Bahmuta. Pre nego što su izvršili napad pogođeni su prenosinim PVO sistemom Igla ili Stinger. Su-24 je pogođen i letelica se zapalila Našavši se u smrtnoj opasnosti, njih dvojica nisu međutim pokušali da se spasu katapultiranjem, već su odlučili su se s avionom punim goriva i naoružanim nevođen avio bombama uništili su ukrajinsku vojnu kolonu.

Tela stradalih su posle 14 dana vraćena borcima Vagnera.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track