FINSKA ŽELI U NATO BEZ ŠVEDSKE: Finci zbog Rusije neće da čekaju da Šveđani reše spor sa Turskom
Foto: EPA/Kremlin Handout, Shutterstock

nestrpljivi

FINSKA ŽELI U NATO BEZ ŠVEDSKE: Finci zbog Rusije neće da čekaju da Šveđani reše spor sa Turskom

Planeta -

Finska je spremna da uđe u NATO bez Švedske ako Ankara i Budimpešta ratifikuju njenu aplikaciju, objavio je list IltaLehti, pozivajući se na izvore, prenosi RIA Novosti.

„Ova situacija će nastati ako Turska i Mađarska ratifikuju članstvo Finske na proleće, ali jedna od zemalja ostavi članstvo Švedske u odbrambenom savezu neratifikovanim“, navodi se u publikaciji.

Ovu informaciju su izdanju potvrdili sagovornici iz sfera spoljne politike i bezbednosti.

„Moramo se suočiti sa činjenicama: mi smo granični sused Rusije . Geopolitički položaj Švedske se veoma razlikuje od našeg“, objasnio je jedan od izvora.

Turska bi mogla odobriti članstvo Finske u NATO-u do marta, javljaju mediji

Švedska i Finska odlučile su da se pridruže NATO-u prošlog maja usred događaja u Ukrajini. Njihove prijave odobrilo je 28 od 30 zemalja alijanse – osim Mađarske i Turske. Ankara vezuje ratifikaciju pristupanja sa ispunjavanjem Stokholma i Helsinkija obaveza zapisanih u trojnom memorandumu koji su zemlje potpisale na leto.

finska
foto: Shutterstock, screenshot Youtube

Turska posebno zahteva da Švedska i Finska prestanu da podržavaju Kurdistansku radničku partiju i izruče aktiviste za koje turske vlasti smatraju da su umešani u terorizam.

Poslednjih nedelja odnosi Ankare i Stokholma su se zakomplikovali zbog antiturskih akcija sprovedenih u Švedskoj, uključujući i spaljivanje Kurana. U tom kontekstu, proces pristupanja Švedske NATO-u morao je biti obustavljen. Ali turske vlasti nemaju primedbi na Finsku.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Haavisto priznao je da bi njegova zemlja mogla da nastavi proceduru odvojeno od Švedske, ali je potom povukao svoje reči. Ankara je navela da nije dobila predloge za odvojenu aplikaciju iz Helsinkija.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track