KATAKLIZMIČNI PRIZORI U TURSKOJ: Putevi koji vode do grada POTPUNO RAZORENI, ovakav HOROR još nije viđen! Oštećen i aerodrom VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

broj žrtava premašio 4.300

KATAKLIZMIČNI PRIZORI U TURSKOJ: Putevi koji vode do grada POTPUNO RAZORENI, ovakav HOROR još nije viđen! Oštećen i aerodrom VIDEO

Planeta -

U ponedeljak tokom ranog jutra Tursku je pogodio stravičan zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, da bi nakon samo sat vremena usledio novi potres jačine 6,7. Zemljotres je izazvao velika razaranja i u susednoj Siriji, a prema poslednjim procenama broj poginulih premašio je 4.300.

Šef turske kancelarije za Bliski Istok Redžep Sojlu na Tviteru je izvestio da među stanovnicima Hataja vlada veliko nezadovoljstvo i bes zbog manjka timova za hitne intervencije.

Naveo je da je oštećen aerodrom, da su se urušili putevi koji vode do grada, a da se nakon potresa rušila i zgrada agencije za upravljanje katastrofama.

Objavio je i prizor uništenog putnog pravca između gradova Gazijantep i Adana.

Vremenski uslovi i razmere katastrofe otežavaju akciju spasavanja u ugroženim područjima, rekao je turski ministar zdravstva Fahretin Koca, koji je govorio na pres konferenciji u ponedeljak uveče iz Koordinacijskog centra za hitne slučajeve Hataj.

"Naši helikopteri nisu danas mogli da polete zbog vremenskih uslova. Snežne oluje pogodile su nedavno delove Turske i Sirije, a narednih dana najavljene su temprature ispod nule.

Najmanje 2256 pripadnika hitne medicinske pomoći stiglo je do sada u potresom pogođena područja, rekao je ministar zdravstva.

Najmanje 602 vozila hitne pomoći i dva sanitetska aviona poslata su iz susednih gradova. Takođe, poslato je 187 timova turskog Nacionalnog medicinskog spasilačkog tima (UMKE).

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track