U SIRIJI POSLE ZEMLJOTRESA OKO 20 DŽIHADISTA POBEGLO IZ ZATVORA: Preuzeli kontrolu nad delovima zatvora, nastao OPŠTI HAOS
Foto: Sertac Kayar / Sputnik / Profimedia

u zatvoru ima i kurdskih boraca

U SIRIJI POSLE ZEMLJOTRESA OKO 20 DŽIHADISTA POBEGLO IZ ZATVORA: Preuzeli kontrolu nad delovima zatvora, nastao OPŠTI HAOS

Planeta -

Više od 20 osumnjičenih džihadista Islamske države pobeglo je iz zatvora tokom pobune posle zemljotresa koji je pogodio region, saopštili su danas izvori bliski zatvoru.

"Posle zemljotresa koji je se osetio u zatvoru, zatvorenici su pokrenuli pobunu i preuzeli kontrolu nad delovima zatvora", naveli su isti izvori i dodali da je pobeglo 20-ak ljudi, osumnjičenih za pripadnost Islamskoj državi.

U vojnom zatvoru Radžo, u blizini turske granice na severozapadu Sirije, nalazi se oko 2.000 zatvorenika, uključujući oko 1.300 osumnjičenih da su se borili za Islamsku državu, naveli su isti izvori i dodali da u zatvoru ima i kurdskih boraca.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH), nevladina organizacija sa sedištem u Londonu sa širokom mrežom izvora u zemlji u ratu, potvrdila je da je bila pobuna zatvorenika, ali nije navela broj pobeglih.

U seriji zemljotresa u Turskoj i Siriji stradalo je 4.890 ljudi, prema novom bilansu žrtava koji je saopštila u utorak zvanična turska humanitarna organizacija Afad.

Tursku su u ponedeljak pogodila dva jaka zemljotresa, magnitude 7,8 i 7,5 stepeni.

Prvi zemljotres dogodio se u 4.17 po lokalnom vremenu u okrugu Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš (jugoistok), oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja