ŠVAJCARSKA BLIZU DA PREKINE VEKOVNU TRADICIJU NEUTRALNOSTI: Proukrajinski elementi vrše pritisak na vlast da dozvoli IZVOZ ORUŽJA
Foto: Shutterstock

sve glasniji

ŠVAJCARSKA BLIZU DA PREKINE VEKOVNU TRADICIJU NEUTRALNOSTI: Proukrajinski elementi vrše pritisak na vlast da dozvoli IZVOZ ORUŽJA

Planeta -

Švajcarska je blizu da prekine vekovnu tradiciju neutralne države, piše Rojters. Proukrajinski elementi u javnom i političkom životu zemlje vrše pritisak na vlasti da prekinu praksu zabrane izvoza švajcarskog oružja u ratna područja.

Kupci švajcarskog oružja su zakonski onemogućeni da ga ponovo izvoze, što je ograničenje za koje neki veliki igrači u prilično masivnoj industriji oružja u zemlji sada kažu da šteti trgovini.

Pozivi mnogih Švajcaraca da se dozvoli pomenuti transfer oružja Kijevu postaju sve glasniji kako se intenziviraju ruski napadi. Štaviše, dva parlamentarna odbora za bezbednost preporučila su da se pravila ublaže u skladu sa nedavnom situacijom u Ukrajini.

„Želimo da budemo neutralni, ali mi smo deo zapadnog sveta“, rekao je Tijeri Burkart, šef stranke desnog centra FDP, koja je podnela predlog vladi da dozvoli ponovni izvoz oružja u zemlje sa sličnim demokratske vrednosti i sisteme poput Švajcarske.

Prema švajcarskoj neutralnosti, koja datira iz 1815. godine i koja je sadržana u sporazumu iz 1907. godine, Švajcarska neće slati oružje, direktno ili indirektno, zaraćenim stranama.

Treće zemlje se teoretski mogu obratiti Bernu za ponovni izvoz švajcarskog oružja koje jednom kupe, ali se dozvola praktično uvek odbija.

Sve veći broj švajcarskih glasača se slaže sa Burkartom. Anketa Sotoma, objavljena u nedelju, pokazala je da 55 odsto ispitanika podržava da se dozvoli uvoz švajcarskog oružja u Ukrajinu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: M. Radulović

Štaviše, švajcarska vlada je pod velikim pritiskom iz inostranstva nakon što je odbila nemačke i danske zahteve za izvoz oklopnih vozila i protivtenkovske municije švajcarske proizvodnje.

Inače, što se tiče pogleda na politički spektar, levičarski socijaldemokrati kažu da su za promene, kao i zeleni liberali, iako su sami Zeleni i dalje protiv.

U međuvremenu, desničarska Švajcarska narodna partija (SVP), najveća partija u donjem domu i tradicionalno nepokolebljivi branilac neutralnosti, izgleda podeljena.

Sektor švajcarske odbrambene industrije je samo u 2021. prodao oružje u vrednosti od 876 miliona dolara, što je cifra koja Švajcarce svrstava među 15 najvećih izvoznika u svetu.

Jaka industrija oružja ide ruku pod ruku sa tradicionalnom švajcarskom neutralnošću, ali ravnoteža sada može biti ugrožena.

Evo kako to vidi Stefan Brupbaher, direktor SvissMem-a, kompanije koja zastupa interese mašinske i elektro industrije u komercijalnoj političkoj i javnoj sferi: „Trenutna situacija slabi našu bezbednosnu politiku, šteti našim kompanijama i koči kredibilitet naših spoljna politika! Vreme je za promene“.

(Kurir.r/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track