JAPAN OPTUŽUJE RUSIJU: Fraza o okupaciji južnog dela Kurilskih ostrva ponovo u upotrebi, hoće da ih Moskva VRATI
Foto: Printscreen Youtube

zaoštravanje odnosa sa rusijom

JAPAN OPTUŽUJE RUSIJU: Fraza o okupaciji južnog dela Kurilskih ostrva ponovo u upotrebi, hoće da ih Moskva VRATI

Planeta -

Japan se vratio staroj frazi "ilegalna okupacija“ kada se govori o južnom delu Kurilskih ostrva i prvi put od 2018. godine ona je uvrštena u zvanično saopštenje posle mitinga za povratak severnih teritorija, koji je danas održan u Tokiju, a prisustvovali su mu premijer Fumio Kišida i ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

"Potpuno je neprihvatljivo da severne teritorije još nisu vraćene nakon što ih je Sovjetski Savez ilegalno okupirao pre 77 godina“, navodi se u saopštenju, prenosi Tass.

Japanski zvaničnici gotovo da nisu pominjali "nezakonitu okupaciju“ dok je premijer bio Šinzo Abe i ta fraza je bila izbačena iz svih zvaničnih dokumenata, ali je nakon pogoršanja rusko-japanskih odnosa u kontekstu situacije oko Ukrajine japansko Ministarstvo spoljnih poslova ponovo upotrebilo taj termin u svom godišnjem spoljnopolitičkom izveštaju pod nazivom Diplomatska plava knjiga.

U skladu sa odlukom japanske vlade iz 1981. godine nacionalni skupovi za povratak severnih teritorija održavaju se svake godine 7. februara u znak sećanja na prvi rusko-japanski sporazum, koji je potpisan tog dana 1855. godine.

Rusija, Japan
foto: Shutterstock

Tim skupovima tradicionalno prisustvuju ministri, poslanici oba doma parlamenta i bivši stanovnici južnih Kurilskih ostrva.

Od sredine prošlog veka Moskva i Tokio vode pregovore o postizanju mirovnog sporazuma posle Drugog svetskog rata, ali je problem uvek bio prevazilašenje neslaganja oko prava na Južne Kurile.

Po završetku Drugog svetskog rata čitav arhipelag je uključen u sastav Sovjetskog Saveza, ali Japan osporava Rusiji vlasništvo nad Iturupom, Kunaširom, Šikotanom i grupom malih nenaseljenih ostrva. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je više puta izjavljivalo da je suverenitet Rusije nad tim teritorijama sadržan u međunarodnim ugovorima i da je van sumnje.

U martu prošle godine Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Moskva prekida pregovore o mirovnom sporazumu sa Tokijem, zbog odluke japanske vlade da Rusiji uvede sankcije.

Moskva se takođe povukla iz dijaloga sa Tokijem u vezi sa zajedničkim ekonomskim aktivnostima na Južnim Kurilima i blokirala je produženje statusa Japana kao partnera Crnomorske organizacije za ekonomsku saradnju.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track