REPUBLIKANCI PUŠTAJU TRAMPA NIZ VODU? Partija traži drugog predsedničkog kandidata
Foto: kjurir tv

REPUBLIKANCI PUŠTAJU TRAMPA NIZ VODU? Partija traži drugog predsedničkog kandidata

Planeta -

Dve velike konzervativne grupe su signalizirale da su otvorene da u trci za Belu kuću 2024. godine podrže drugog kandidata umesto Donalda Trampa, što je najnoviji znak sve glasnijeg dela Republikanske partije da je vreme da se partija okrene novom predsedničkom kandidatu, prenosi AP.

Dejvid Mekintoš, predsednik uticajne grupe Klub za rast, rekao je danas da je ta grupa pozvala nekoliko potencijalnih republikanskih kandidata na samit donatora na Floridi sledećeg meseca, ali Tramp kao jedini proglašeni glavni kandidat u trci do sada, nije među njima.

Kako je naveo, pozvani su guverner Floride Ron DeSantis, koji se smatra Trampovim najvećim oponentom, zajedno sa bivšom guvernerkom Južne Karoline Niki Hejli, bivšim potpredsednikom Majklom Pensom, bivšim državnim sekretarom Majkom Pompeom, senatorom Timom Skotom iz Južne Karoline i guvernerom Virdžinije Glenom Jangkinom.

Donald Tramp
foto: AP/Rebecca Blackwell

Mislimo da bi bilo sjajno da ih naši članovi čuju, vide šta imaju da kažu, gde žele da vode zemlju, rekao je Mekintoš.

Njegovi komentari su usledili nakon memoranduma koji je tokom vikenda objavila konzervativna zagovaračka grupa Amerikanci za prosperitet u kojem se navodi da je grupa spremna da podrži drugog kandidata na predizborima Republikanske stranke.

Tenzije između Trampa i obe grupe nisu nove, ali njihova spremnost da se angažuju oko predloga drugog kandidata može samo da ohrabri najmanje desetak potencijalnih rivala koji razmišljaju o kampanjama.

Očekuje se da će Hejli objaviti svoju kampanju za izbore 2024. sledeće nedelje u Južnoj Karolini.

Obe grupe se pridružuju nekolicini megadonora koji su poslednjih meseci signalizirali da traže novog predsedničkog kandidata.

Tramp se suočava sa nizom pravnih problema, ali je i dalje najdominantnija ličnost u stranci i veoma efikasan prikupljač sredstava, oslanjajući se na mrežu malih donatora, navodi AP.

Amerikanci za prosperitet (AFP), grupa koju su osnovali milijarderi, industrijalci braća Koh, dugo se sukobljavaju sa Trampom.

Njihova značajna mreža odbila je da podrži njega ili bilo kog kandidata na predsedničkim izborima 2016. i 2020. godine, podseća AP.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track