"UKRAJINA JE VEĆ DOBILA PROPAGANDNI RAT" Dikić: Rusija će proći kao mi u ratovima 90-ih! Obe strane SPREMNE DA IDU DO KRAJA
Velibor Stević i Aleksandar Dikić, Foto: Kurir TV

mir je sve dalje

"UKRAJINA JE VEĆ DOBILA PROPAGANDNI RAT" Dikić: Rusija će proći kao mi u ratovima 90-ih! Obe strane SPREMNE DA IDU DO KRAJA

Planeta -

Kako se objavljuju nove informacije, postizanje mira u Ukrajini sve je dalje.

Po svim analizama eksperata, rat bi mogao da eskalira. Tako barem kaže generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš.

Borbe se nastavljaju, najžešće su oko Bahmuta. Ruska armija napreduje u harkovskoj oblasti i Donbasu, a ukrajinske snage gađaju grad Donjeck.

Profesor, doktor i pukovnik Velibor Stević i doktor Aleksandar Dikić, lekar, voditelj i pisac su gosti koji su razgovarali o Rusiji i Ukrajini u jutarnjem programu Redakcija.

Rusija, Ukrajina
foto: Kurir tv

Na samom početku složili su se da je rat otišao van svih granica očekivanja ishoda.

Velibor Stević
foto: Kurir Televizija

Stević je podvukao da Ukrajina ne može da uradi ništa sa tenkovima i da se situacija neće bitno izmeniti.

- Ruski tenkovi su lakši, kalibar 125 milimetara, NATO tenkovi imaju kalibar 120 milimetara. Odakle Ukrajini tolika logistika da može da održava te tenkove? Jedan Abrams troši 1.900 litara goriva, odakle njima gorivo da obezbede te tenkove? Sve je to gomila gvožđa koju će vrlo lako uništiti. - upitao je Stević.

Rusija, Ukrajina
foto: Kurir tv

Dikić je pojasnio dubinu ovog sukoba, kroz učestvovanje NATO uz ukrajinsku stranu.

- Ukrajina nije sama, niti će biti. Ukrajina je već dobila propagandni medijski rat. Ovo je nova faza rata, ako možemo reći da je četvrta faza od prve posle dešavanja na jugoistočnom delu fronta. Svedočimo kontraofanzivi. Narativ da se radi o fašistima i antifašistima je deplasiran. I jedna i druga strana spremne su da idu do kraja, a žrtve će biti sve veće i veće - rekao je Dikić.

Upozorio je na veliku martovsku ofanzivu.

- Ukrajinski vojnici su već na obuci, i očekuje se da će ovi tenkovi biti u funkciji krajem marta. Imali smo nekoliko izjava da je u stvari Krim cilj ukrajinske vojske. Podsetio bih kada je Zelenski bio u Vašingtonu, upoređivali su ga sa Čerčilom, koji je u Atlantskoj povelji rekao da će Nemačka izgubiti rat, u vreme kada se to uopšte nije moglo naslutiti - rekao je Dikić upoređujući Nemačku sa Rusijom, kroz fašističku prizmu.

02:44

Rat besni- mir je sve dalje

Smena ministra odbrane u Ukrajini Reznikova ili medijske spekulacije o njegovoj smeni, kako je rekao Stević, su propagandnog porekla i potiču iz unutrašnjih sukoba.

- Informacije se šire. Rat se ne vodi propagandom, rat se vodi na bojištu. Ovo je klasični primer. Ministar odbrane, načelnik generalštaba, načelnik vojnoobaveštajne službe, to su ključni ljudi. Ako obaveštajna služba, dobro radi i kontraobaveštajna služba dobro radi, rat će se dobiti! Juče kažu da su ga smenili, sada kažu da ga nisu smenili? To je sukob iznutra - rekao je Stević i upitao:

- Zašto podržavaju načelnika generalštaba? Što njega nije smenio? To govori koliki je tamo razdor, kolika je korupcija. Da li je normalno da tamo hrana bude tako skupa dok vojnik gine? - dodao je Stević ukazujući na ogormne razdore unutar ukrajinske države.

Mir je sve dalje, nije optimističan Dikić po pitanju ishoda rata.

- Rusija je odustala od propagandnog rata. Mir je sve dalji. Ono što čujete u Srbiji nećete čuti nigde drugde - rekao je Dikić i uporedio situaciju sa srpskim ratom u Vukovarom i ogromnu silu Srbije koja je mogla da zauzme i Sarajevo, ali je pala zbog medijske neutralnosti i aktivne propagandne delatnosti suprotne strane.

- U ratu nema istine - mišljenja je DIkić - ako vi gubite medijski rat, gotovo sigurno je da gubite i konvencionalni rat! Pitanje je samo sposobnosti da nađete podršku. Imate Norvešku koja će pomoći Ukrajinu sa nekoliko milijardi dolara, imate Švajcarsku koja je gotovo aktivni učesnik rata što se nije desilo ne znam koliko godina - istakao je, ponavljajući da Rusija nema nikakve saveznike.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track