RAKETNA PORUKA VAŠINGTONU IZ PJONGJANGA: Severna Koreja prikazala nove intertkontinentalne balističke projektile! Kim ponosan
Foto: AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

severnokorejsko poluostrvo

RAKETNA PORUKA VAŠINGTONU IZ PJONGJANGA: Severna Koreja prikazala nove intertkontinentalne balističke projektile! Kim ponosan

Planeta -

Severna Koreja je na ovogodišnjoj noćnoj vojnoj paradi u Pjongjangu prikazala više balističkih raketa nego na svim dosadašnjim defileima u čast Radničke partije. Ono što je novina jeste 11 novih interkontinentalnih balističkih raketa koje su kako tvrde državni mediji te zemlje testirani pre manje od godinu dana i to intenzivno.

Na slikama državnih medija prikazano je 5 lansirnih takozvanih TEL vozila koji nose interkontinentalne baslističke rakete na čvrsto, a ne na tečno gorivo i pojavile su se kao šlag na tortu na kraju noćne vojne parade. Ono što je zanimljivo jeste da su rakete bile u kontejnerima.

Severna Koreja, Vojna Parada, rakete
foto: AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

Severna Koreja već ima interkontinentalne rakete za udar po zapadnoj obali SAD i u regionu Pacifika na tečno gorivo, koje se takođe lanisraju sa mobilnih lansera.

Kako navode severnokorejski mediji u pitanju su rakete Hvasong -17 na mobilnim lanserima koje su se u javnosti pojavile na paradi oktobra 2020. a onda opet osvanule u parilu prošle godine 2022.

Ankit Panda,viši saradnik u programu nuklearne politike u Carnegie Endovment for International Peace, rekao je za NK Nevs.

„To je još jedna demonstracija Severnokorejaca da nastoje da uspostave odnos nuklearnog odvraćanja sa Sjedinjenim Državama, sviđalo se to Vašingtonu ili ne“, rekao je Panda.

Severna Koreja, Vojna Parada, rakete
foto: AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

On je dodao da je Hvasong-17 konstruisan da nosi više bojevih glava i da veliki broj njih na paradi signalizira nameru Pjongjanga da „zasiti postojeće i planirane američke sisteme protivraketne odbrane“ sa više mobilnih ICBM lansera.

Panda je dodala da njihove lansirne rakete izgledaju „znatno detaljnije od poslednje makete koju smo videli“ na paradi 2017. i da bi ovaj tip ICBM mogao biti testiran uskoro. Kim Džong Un je javno testirao novi ICBM motor na čvrsto gorivo u decembru 2022.

U izveštaju Korejske centralne novinske agencije (KCNA) u četvrtak se navodi da su jedinice taktičkog nuklearnog oružja učestvovale u paradi kroz trg Kim Il Sunga, što je tipična referenca na sisteme kratkog dometa.

Severna Koreja, Vojna Parada, rakete
foto: AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

Na fotografijama parade štampanim u Rodong Sinmunu nisu se pojavile nove osmatračke ili borbene bespilotne letelice, kao ni ICBM Hvasong-15, balističke rakete srednjeg dometa (IRBM), hipersonični raketni sistemi ili balističke rakete koje se lansiraju sa podmornica (SLBM).

Joost Oliemans, vojni specijalista Sjeverne Koreje, rekao je za NK Nevs da su slike objavljene u četvrtak znak „prigušenije parade u smislu brojeva“ od prethodnih parada, iako je rekao da bi snimci državne televizije mogli otkriti više sistema naoružanja.

Kurir.rs/Nknews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track