PVO SISTEMI NA ZGRADAMA, STRAH OD BRITANSKE OLUJNE SENKE! Mlakar: Rusi "ljuljaju brod", uzeli sovjetsku doktrinu iz Staljingrada!
"Storm shadow" stiže u Ukrajinu!, Foto: Kurir Televizija, EPA/Russian Defence Ministry Press

stiže "storm shadow"

PVO SISTEMI NA ZGRADAMA, STRAH OD BRITANSKE OLUJNE SENKE! Mlakar: Rusi "ljuljaju brod", uzeli sovjetsku doktrinu iz Staljingrada!

Planeta -

Obaveštajna služba Estonije veruje da Rusija ima kapaciteta da izvrši ogroman vojni pritisak na baltički region. Rusija je zapretila da će Evropa snositi velike posledice ukoliko britanski avioni budu korišćeni u Kijevu.

Avioni
foto: Kurir tv

Francuska i Nemačka imaju priliku da promene stvari u ratu protiv Rusije, tako što neće oklevati da isporuče teško naoružanje i moderne borbene avione Ukrajini, poručio je Volodimir Zelenski u Parizu.

Činjenica je da su zapadne zemlje povećale pomoć Ukrajini, obećavši stotine tenkova i oklopnih vozila, kao i oružje dalekog dometa, ali i dalje ne isporučuju borbene avione.

Avioni
foto: Kurir tv

A kako zaista u ovom trenutku izgleda situacija na samom frontu, da li je Rusija započela veliku ofanzivu i može li da odgovori na teški zapadni oklop?

Odgovor je dao vojni stručnjak, urednik rubrike Planeta na portalu Kurir.rs, Andrej Mlakar.

Pre nego što su popričali o situaciji na samom frontu, Mlakar je konstatovao da Estonija gaji antirusku histeriju.

- Estonci smatraju da je Rusija uzročnik svih njihovih problema. Oni su ušli u NATO pakt od 2004. godine, a sada su dobili na važnosti. Ono što ih mori je ruska nacionalna manjina - rekao je Mlakar.

Baltik sam po sebi nije u fokusu Ruske federacije, smatra urednik na portalu Kurir.

- Baltik ne predstavlja pretnju po region. NATO je forimarao 6 mobilnih mešovitih brigada u tom delu, ali nijedna provokacija nije bila do sad. Nema tu prevelikog interesovanja za Rusiju prema Baltiku iako je on bliži, Ukrajina je interesna sfera - dodao je.

Najveći strah Rusije je da će Vašington u jednom trenutku da lansira krstareće raktete koji iz tog područja neće imati više od 10 minuta leta do njih, mišljenja je Mlakar.

Predstavio je trenutnu situaciju na frontu, kartografskim prikazom, iz pravca Dnjepropetrvoskog područja.

- U pravcu prema Dnjepropetvosku jutros je lansirano 40 dronova kamikaza. Ukrajinci su naravno rekli da su oborili sve. Međutim, ono što dolazi sa terena, je da se u samom gradu čulo niz detonacija i eksplozija. Bilo je i govora da su to bombarderi dugog dometa Tupovljev Tu22N3 iz područja Kaloške oblasti. Ruska PVO je presrela dva drona pre napada na aerodrom. Nosili su dve avio bombe, to su u stvari bespilotne letelice od 250 kg - objasnio je Mlakar pre nego što se koncentrisao na bitku za Bahmut.

01:10

Ruske snage skoncentrisale mnogoborjno artiljerijsko oružje oko Ukrajine

- Najveća bitka se vodi u području Bahmuta. Ono što Rusi pokušavaju je da uhvate grad u određena klešta. Njihov fokus je usmeravanje na obode grada, da obuhvate grad u čeljusti - takozvani kotao, doktrina koju su preuzeli od Nemaca iz Drugog svetskog rata - rekao je.

Kako misli, ruski cilj nije da se "samo" osvoji grad.

- Nije cilj osvajanje grada nego iscrpljivanje protivnika. Ono što Ukrajinci pokušavaju kod Ugledara je da grupišu određene snage i izvedu kontraudar da bi smanjili pritisak na Donjeck - kazao je Mlakar.

Ukrajinski obaveštajci došli su do podataka da su ruske snage oko Ukrajine (Belorusija, Belgorodske oblasti, Rostovske oblasti), skoncentrisale ogorman broj artiljerijskih uređaja.

- To su 1.800 tenkova, 3.950 oklopnih transportera, 2.100 različitih artiljerijskih uređaja, 810 višecevnih bacača raketa lansera od Smerča, Uragana, Tornada, 400 aviona i 300 borbenih helikoptera - rekao je naglasivši da je to ukrajinska procena, dok se ruska vojska uopšte ne izjašnjava.

02:11

Storm shadow stiže u Ukrajinu!

Izložio je i vojnu taktiku i operaciju "klješta Bahmuta" koju realizuje Vagner grupa na terenu.

- Ruska vojska preuzima situaciju na frontu. Vojna ofanziva nije počela. Oni to zovu ljuljanje broda, a to znači da određenu odbranu ljuljamo dok ne "kiksnu". Kiksnuli su na Soledaru, pa kad kiksnu - naprave prodor - rekao je Mlakar, još jednom prikazujući ogromnu snagu ruskih snaga, prema izvorima ukrajinskih obaveštajaca.

Voditeljku Snežanu Petrović interesovalo je da li postoji mogućnost da zapad isporuči Ukrajini borbene avione, uprkos pretnji Putina.

Avioni
foto: Kurir tv

DIjametralnost zapadnih borbenih aviona i evroazijskih, prema Mlakaru su nebo i zemlja.

- Zapadni borbeni avioni su krcati elektornikom i imaju savremeno naoružanje, dok ruski nemaju. Poljaci su spremni da daju F16, Amerikanci će dati, l Britanci su spremni da daju Juro fajtere, što mislim da je propagandni trik. Da bi zapadne avione mogli da pošalju na istočne frontove moraće da prilagodite kompletnu infrastrukturu, zbog klimatskih razlika. - rekao je i objasio složenost ovih aviona.

- Ovo nije MIG 29. l Ukrajinu interesuju lovački avioni koji neće ostvariti neku prednost i krstareće rakete "Storm shadow" a Britanci su voljni da ih isporuče - rekao je Mlakar, navodeći da su Rusi postavili PVO sisteme na zgrade jer ih ovo najviše plaši u momentu kada do isporuke zaista dođe.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track