RUMUNI DEMANTOVALI UKRAJINCE: Prelet ruske krstareće rakete nije registrovan! Radari pratili let rakete od Krima preko Moldavije
Foto: Shutterstock, EPA/Bogdan Cristel

Lanseri bili u vazduhu

RUMUNI DEMANTOVALI UKRAJINCE: Prelet ruske krstareće rakete nije registrovan! Radari pratili let rakete od Krima preko Moldavije

Planeta -

Rumunsko Ministarstvo odbrane reagovalo je na tvrdnje načelnika generalštaba Ukrajine generala Valerija Zalužnog da je jedna od dve ruske krstareće preletela na putu do cilja u Ukrajini preko teritorije Rumunije, objavio je rumunski portal hotnews.ro

Ruska mornarica je više puta lansirala krstareće rakete Kalibr sa svojih podmornica i ratnih brodova u Crnom moru prema Ukrajini. U novom talasu napada u petak ujutru izvedeno je bilo šest takvih lansiranja, kažu Ukrajinci.

Bombarder
foto: Twitter/NOELreports

Sistem vazdušnog osmatranja rumunskog ratnog vazduhoplovstva otkrio je u petak, 10. februara, vazdušnu metu lansiranu iz Crnog mora sa broda Ruske Federacije, u blizini poluostrva Krim, najverovatnije krstareću raketu, koja je bila u vazdušnom prostoru Ukrajine, a zatim je ušla u Republiku Moldaviju, izašla i ponovo ušla u ukrajinski vazdušni prostor ne presecajući, u bilo kom trenutku, rumunski vazdušni prostor, saopštava MApN, nakon što su vlasti u Kijevu saopštile da su ruske rakete takođe prošle kroz Rumuniju pre nego što su pogodile mete u Ukrajini.

„ Najbliža tačka tokom leta mete u vazdušnom prostoru Rumunije zabeležena je od strane radarskih sistema otprilike 35 kilometara severoistočno od granice “, navodi MApN.

Mig 21, Mig 21 lancer
foto: EPA/Bogdan Cristel

„Rumunske vlasti su primenile sve standardne procedure od trenutka kada je otkriven cilj do potpunog razjašnjenja situacije. Pored toga, u 10:38 sati dva aviona MiG-21 Lanser rumunskog ratnog vazduhoplovstv koji su se nalazili na vežbi borbenog dežurstva u procesu "Er polisinga" u sastavu NATO prekinuli su redovnu vežbu i hitno su preusmereni na sever Rumunije radi dopune informacija i brze rekacije, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

Posle dva minuta situacija je razjašnjena, a dve letelice su nastavile svoju prvobitnu misiju, napominje MApN, koji dodaje da rumunsko vazduhoplovstvo stalno nadzire, u saradnji sa savezničkim snagama, nacionalni vazdušni prostor i područje u blizini njega.

Kurir.rs/https:hotnews.ro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track