MOLDAVSKA PREDSEDNICA BACILA RUKAVICU U LICE PRORUSKIM PARTIJAMA: Zašto je baš Dorian Rečean postavljen za novog premijera
Foto: EPA/Dumitru Doru

prst u oko moskvi

MOLDAVSKA PREDSEDNICA BACILA RUKAVICU U LICE PRORUSKIM PARTIJAMA: Zašto je baš Dorian Rečean postavljen za novog premijera

Planeta -

Predsednica Moldavije Maja Sandu u petak, par sati pošto je premijerka te zemlje natalija Gavrilita podnela ostavku zbog krize u susednoj Ukrajini, nasrasle inflacije i neodstatka energenata imenovala je novog premijera ali kako je naglasila proveropskog, kako bi zemlju zadržala na proevropskom putu.

Novi premijer Moldavije je Dorin Rečan, istaknuti proevropski političar i Savetnik za nacionalnu bezebdnost. Moldavski parlament, u kome stranka Dorine Sandu ima udobnu većinu sa 63 od 101 mesta, glasaće za potvrdu nominacije sledeće nedelje.

Dorin Rečean
foto: AP/ Aurel Obreja

Dosadašnja premijerka se u petak iznenadno obratila javnosti iz ureda u glavnom gradu države te je poručila kako je jedan od razloga za ostavku nepovjerenje unutar države.

Moldavija je prošlog juna, zajedno sa Ukrajinom, dobila status kandidata za Evropsku uniju, ali se vlada suočila sa intenzivnim pritiskom Moskve, koja je nastojala da potkopa njen autoritet.

"Da je naša vlada imala istu podršku kod kuće kakvu smo imali kod naših evropskih partnera, mogli bismo napredovati dalje i brže. Moldavija ulazi u novu fazu, u kojoj nam je bezbednost prioritet”, dodala je Gavriliţa.

Moldavska vlada dugo je optuživala Rusiju, koja bazira vojnike u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja na istoku, da izaziva nemire u zemlji, uključujući proteste u glavnom gradu Kišinjevu.

U intervjuu za Politiko prošlog mjeseca, Sandu je optužila Rusiju da koristi energetsku krizu i rastuće troškove kako bi "unela nestabilnost u Moldaviju", pozivajući se na napore Rusije da dezinformiše da podstakne antivladino raspoloženje.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track