FRANCUZI OPET NA ULICAMA: Protesti protiv penzione reforme u 200 gradova, saobraćaj U HAOSU, nasuprot građana 11.000 policajaca
Foto: EPA/Teresa Suarez

bes

FRANCUZI OPET NA ULICAMA: Protesti protiv penzione reforme u 200 gradova, saobraćaj U HAOSU, nasuprot građana 11.000 policajaca

Planeta -

U Francuskoj se danas održava četvrti talas demonstracija protiv reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

U saopštenju združenih sindikata se apeluje na zaposlene da i 16. februara ponovo izađu na ulice, a da se od 7. marta mobilišu "u svim sektorima" ako vlada ne povuče svoj projekat penzione reforme, prenosi blic pisanje Tanjuga.

Upućen je poziv poslanicima u skupštini da "masovno odbace tekst predloga zakona", prenosi portal BFM TV.

"Vlada, ali ni parlamentarci, ne mogu ostati gluvi na nezadovoljstvo građana Francuske", navedeno je u saopštenju za javnost združenih sindikata.

Prema rezultatima najnovije ankete koju je agencija Elabe sprovela za BFM TV, 72 odsto Francuza želi da se društvena mobilizacija nastavi, uključujuci 4 od 10 onih koji priželjkuju da se protesti pooštre i pojačaju većom mobilizacijom i blokadama.

Učestvujuci u demonstracijama u Marseju, lider francuske levice Žan-Lik Melanšon kritikovao je reformu penzionog sistema i podržao proteste.

"Ako gospodin Makron računa da će splasnuti nezadovoljstvo, onda je on u pogrešnoj zemlji", poručio je Melanšon i rekao da oseca "veoma veliku odlučnost" Francuza koji se protive penzionoj reformi.

Pored masovnih demonstracija u Parizu, veliki odziv je zabeležen u Tuluzu, Marseju i Nici na jugu i Sen Nazeru i Nantu na zapadu zemlje, ukupno u oko 200 gradova Francuske.

Francuska, Pariz, Demonstracija, Protesti
foto: EPA Christophe Petit Tesson

Prema podacima francuskih medija, 11.000 policajaca raspoređeno je da pokriva današnje proteste.

Današnje demonstracije su izazazvale ozbiljne poremećaje u saobraćaju, pa tako u Parizu rade samo dve linije metroa, velike su gužve na stanicama lake železnice, a u bulevaru Volter prevrnut je i zapaljen automobil, zbog čega je intervenisala jedinica specijalne policije.

Štrajk kontrolora na pariskom aerodrom Orli otkazani mnogi letovi

Na pariskom aerodromu Orli (Orly) danas su otkazani mnogi letovi zbog nenajavljenog štrajka kontrolora leta u sklopu protestnog pokreta protiv reforme penzija u Francuskoj.

Francusko civilno vazduhoplovstvo saopštilo je da je zamolilo avio-kompanije da smanje svoj program letenja za 50 odsto počev od danas u 13.00.

Tim štrajkom nije pogođen drugi međunarodni aerodrom u Parizu, Roasi-Šarl de Gol (Roissy-Charles-de-Gaulle).

U Francuskoj su danas zakazane demonstracije protiv reforme penzija.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track