JEDNA STVAR PRESUDNA U UKRAJINI! Analitičari ukrstili koplja: Sad je treća runda, a početak KRVAVOG RATA više ništa i ne znači
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KURIR TV

JEDNA STVAR PRESUDNA U UKRAJINI! Analitičari ukrstili koplja: Sad je treća runda, a početak KRVAVOG RATA više ništa i ne znači

Planeta -

Navršena su 353 dana ruske agresije na Ukrajinu. Izvedeni su raketni udari na energetske objekte širom zemlje.

Nakon svih ruskih aneksija, sada se nazire početak nove ofanzife, kažu vojni stučnjaci.

Stižu navodi da Ukrajincima "opada moral" i da odbijaju odlazak na front, a čak i da plaćaju da do toga ne dođe.

Ukrajina, Ukrajina rat
foto: AP Kateryna Klochko, Shutterstock, Ilustracija

S druge strane, mogu se čuti tvrdnje da će Ukrajina tek sad pojačati svoj vojni kapacitet nakon dolaska nemačkih tenkova i obećanih borbenih aviona.

Gosti "Usijanja" koji su analizirali situaciju na frontu i u geopolitičkom kontekstu bili su Duško Lopandić, stručnjak za međunarodne odnose i profesor evropskog prava i prof. dr Radomir Milašinović, jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i nekadašnji dekan Fakulteta bezbednosti.

Lopandić je rekao da smo u trećoj rundi ovog krvavog rata, pa je naveo kako su hronološki izgledale te runde.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Svaki rat ima svoje korene. Ni Prvi svetski rat nije počeo zato što je Princip ubio Ferdinanda, već je na stotine knjiga napisano o uzrocima jednog rata. Doduše, činjenice su danas veoma jednostavne, rat se vodi isključivo na teritoriji Ukrajine. Uništavaju se gradovi, enorman je broj izbeglica, stradali su vojnici s jedne i druge strane. Ovaj rat je veoma krvav. Smatram da smo u trećoj rundi sukoba, prva je bio napad Rusije, koji je bio najavljen. Poenta prve runde je bila da se zauzme Kijev i da se sruši vlada Zelenskog - započeo je Lopandić, pa dodao:

- Druga runda je neka vrsta kontraofanzive Ukrajine, koja je vratila deo teritorije koju im je Rusija okupirala u prvom napadu. U međuvremenu, Rusija je proglasila formalno aneksiju dobrog dela Ukrajine.

Nakon toga, Milašinović je rekao da je Rusija bila na udaru od Zapada i da se opravdano branila.

- Ukrajina je projekat, kao i Kosovo ili raspad Jugoslavije. Takve stvari se ne događaju preko noći. Bio sam u kontaktu sa svim tim projektima 1974. godine. Dakle, od tog udara, instaliranja nečega što najviše liči na neonacizam, fašizam i sve ono kada se ukine 30 TV kanala i zabrani sve, pa čak i izjašnjavanje kao Rus. Šta bi tada trebalo raditi? Vidite to crno jato koje se skupilo. Došao je (Boris) Džonson, pa Liz Tras, potom (Džo) Bajden... Da li imate pravo da se branite ukoliko vas napadaju u nizu godina? Da li je trebalo da ćute kada su rekli "ne" širenju NATO pakta prema Istoku - rekao je Milašinović, pa nastavio:

02:03

Radomir Milašinović: Zapad potcenio Rusiju

- Kao što je i Papa rekao "lajete na pragu Rusije". Šta hoće na Tajvanu? Da ga uzmu od Kine? Šta žele na Kosovu? Da ga otmu od Srbije? I ne samo Kosovo. Već su došli i pojedini ambasadori i zapretili da ukoliko ne damo Kosovo, moraćemo da damo Sandžak i to će biti početak kraja i uništenja. Došao je i nemački ambasador, a oni svi sada prete Rusiji, ali nemojte je potcenjivati jer to samo neznalice rade. Misle da je ona toliko nemoćna da se ne može suprotstaviti.

Nakon toga, Milašinović je rekao da svako zdravog razuma zna koji će biti ishod rata.

- Svako zdravorazuman zna ishod ovog rata. Ishod je da se ostvare oni ciljevi koji su postavljeni na početku specijalne vojne operacije, a to su denastifikacija i demilitarizacija - rekao je Milašinović.

Lopandić je rekao da rat dobija onaj koji je ekonomski jači, pa je uporedio Rusiju sa Zapadom i EU.

Duško Lopandić
foto: Kurir televizija

- Ne znači da ako ste jači u prvoj fazi, da ćete vi i završiti rat. Znamo da je Hitler bio veoma jak, ali se ratovi završavaju shodno onome ko je ekonomski i po resursima najjači. Ovde imamo jedan dizbalans po ekonomskoj jačini, jer odnos jedne Rusije u poređenju sa Zapadom i EU je 1:20, samim tim Rusija ne može dugoročno da pobedi ovako iscrpljujuć rat - rekao je Lopandić.

Nakon toga, Lopandić je izneo tvrdnju da je do rata došlo jer Rusija nije mogla da se modernizuje:

- Do ovog rata je došlo, prema mom mišljenju, jer Rusija nije mogla da se uklopi u moderan svet. Tu imamo jako veliku razliku između Kine i Rusije. Kina se nakon komunističkog režima transformisala u jednu vodeću naciju u razvoju i uticaju. Rusija je ostala vezana za svoje resurse u trgovini i nije se dovoljno modernizovala u industriji. Vidimo da imaju problem sa uvozom čipova za oružja i slično. Rusija je okrenula leđa Evropi, pa će biti jako vezana i zavisna od Kine.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track