PREDSEDNICA MOLDAVIJE OPTUŽILA RUSIJU: Planiraju državni udar i nasilnu promenu vlasti da bi se zaustavio put ka EU
Foto: EPA/DUMITRU DORU

navodni plan moskve

PREDSEDNICA MOLDAVIJE OPTUŽILA RUSIJU: Planiraju državni udar i nasilnu promenu vlasti da bi se zaustavio put ka EU

Planeta -

Predsednica Moldavije Maja Sandu opisala je danas navodni plan Moksve da uz pomoć spoljnih sabotera zbaci njenu vladu, stavi tu bivšu sovjetsku republiku "Rusiji na uslugu" i onemogući njene aspiracije da se jednog dana pridruži Evropskoj uniji.

Nedelju dana pre no što je Sandu izašla u javnost sa tvrdnjama o zaveri, predsednik susedne Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja doznala za planove ruskih tajnih službi o uništenju Moldavije, a informaciju su potvrdili i moldavski obaveštajni zvaničnici.

Moldavija, Ukrajina, mapa
foto: Shutterstock

"Plan za naredni period uključuje akcije sa vojno obučenim diverzantima kamufliranim u civile koji bi poduzeli nasilne akcije, napali neke vojne zgrade pa čak i uzimali taoce", rekla je Sandu novinarima na brifingu u Kišinjevu.

Otkako je Rusija pre gotovo godinu dana vojno upala u Ukrajinu, mala Moldavija sa svojih 2,6 miliona stanovnika stišnjena između Ukrajine i Rumunije, zatražila je tešnje veze sa svojim zapadnim saveznicima.

U junu prošle godine, Moldaviji i Ukrajini je istog dana priznat status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Sandu je rekla da je svrha navodne ruske zavere "da se zbaci ustavni poredak, legitimna vlast u Kišinjevu prebaci na nelegitimnu", što bi "zemlju stavilo na uslugu Rusiji, kako bi se zaustavio evropski integracioni proces (Moldavije)".

"Napori Kremlja da nasilje unese u našu zemlju neće uspeti", kazala je Sandu.

Reakcija ruskih zvaničnika na njene izjave za sada nema.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track