"KINA ISPITIVALA AMERIČKU ODBRANU OD NUKLEARKI?!" Stručnjaci otkrili šta se krije iza obaranja letelica nad SAD!
Foto: Printscreen/Twitter, Kurir Televizija

KURIR TV

"KINA ISPITIVALA AMERIČKU ODBRANU OD NUKLEARKI?!" Stručnjaci otkrili šta se krije iza obaranja letelica nad SAD!

Planeta -

Američki zvanićnici saopštili su u nedelju 12. februara da je vojska oborila leteći objekat u blizini kanadske granice. Severna Amerika je bila u stanju visoke pripravnosti zbog vazdušnih upada nakon pojave belog kineskog vazdušnog balona iznad američkog neba ranije ovog meseca.

Balon visok 60 metara, za koji su Amerikanci optužili Peking da špijunira Sjedinjene Država, izazvao je međunarodni incident, zbog čega je državni sekretar Antoni Blinken otkazao planirani put u Kinu samo nekoliko sati pre polaska.

Šef Američke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) za sever, general Glen Van Herk na pitanje da li je isključio vanzemaljsko poreklo tri vazdušna objekta koja su oborili američki ratni avioni u proteklih nekoliko dana, izjavio je:

"Ništa nije isključeno i da se procenjuju sve pretnje ili potencijalne pretnje, kao i da vojska nije u mogućnosti da odmah odredi na koji pogon su bili oboreni objekti, niti odakle su došli, pa ih zbog toga sa razlogom zovu objektima, a ne balonima"

avion
foto: Printscreen Twitter

Gosti emisije Usijanje bili su Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije, i Srđan Perišić ,profesor geopolitike i bivši oficir. Oni su se dotakli ovih obaranja objekata i otkrili teorije koje su mogle da budu iza ovoga.

- Kina je prihvatila da je njen prvi balon koji je bio. Ja stvarno ne verujem da se radi o bilo kojim vanzemaljskim objektima. Poznato je već decenijama da se baloni koriste za prikupljanje meteoroloških podataka. Zanimljivo je da su ova četiri objekta odnosno balona srušena. Zašto ih nisu prizemljili? Ako SAD sebe smatra za tehnološki i naučno najnaprednijim u svetu, mogli su to onda i da prizemlje i pokažu javnosti. Ovo je prvi put od Drugog svetskog da su SAD oborili nekakvu letelicu iznad svoje teritorije - rekao je Perišić.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Jedna od mogućih teorija je provokacija nekog sistema odbrane. Sva ova obaranja koje su Amerikanci prijavili dešavaju se u osetljivim zonama njihove strateške odbrane. Najranije instalacije NORAD-a za ranu detekciju nuklearnih bojevih glava su baš u toj liniji gde se dešavaju ova obaranja. Znači usmereni prema istoku i severu. Više funkcija se provocira. Provocira se u smislu tehničkog radio izviđanja. U smislu da li su to isti sistemi, radari ili iste frenkvencije. Drugo je i sama ta spremnost odnosno za koje vreme će reagovati ti sistemi - rekao je Živković

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track